A kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel

POLITIKA
2021 április 21., 20:26

A Magyar Közlönyben az alábbi rendelet jelent meg:

„A kormány felhívja a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztost, hogy – szükség szerint az általa kijelölt személy útján – gondoskodjon a Magyarország Kormánya és a Fudan Egyetem [székhelye: Kínai Népköztársaság; 200433 Shanghai No. 220 Handan Road, elérhetősége: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Fővám tér 8.)]] között kötendő stratégiai megállapodás Kormány nevében történő aláírásáról.”

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztésért felelős miniszterelnökségi államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a Diákváros tervei érintetlenek, annak a 8-10 ezer magyar egyetemi hallgatónak adnak helyet, akik a magyar állami/budapesti egyetemek hallgatói lesznek, és a Fudan kampusza a déli városkapu egyéb területein kap majd helyet.

De a fővárosi vezetést ez nem nyugtatta meg, Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely kabinetfőnöke blöffnek nevezte Fürjesék tájékoztatását, mondván, a Déli Városkapu térképe és a friss kormánykoncepció összevetése alapján a Fudan a Diákváros területére, a diákszállások helyére települne. Péntek éjszaka aztán egy kormányrendelet az egész projektet elvette Fürjestől, és Palkovicsot tette meg a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításáért felelős kormánybiztosnak.

Baranyi Krisztina a fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményez a Fudan ügyében.

Kormánybiztosként Palkovics László miniszter irányítja a projektet, amiben a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án.
photo_camera A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését. Videónk a Kínai Kommunista Párt magyarországi beruházásról:

link Forrás