V4: Lengyelország után Szlovákia is kiutasít orosz diplomatákat a csehek melletti szolidaritásként

külföld
2021 április 22., 17:37

Hét napon belül be kell fejeznie a tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök a pozsonyi sajtótájékoztatóján, amin ott volt Ivan Korcok külügyminiszter és Jaroslav Nad védelmi miniszter is.

A kormányfő a lépést a „geopolitikai helyzettel” és a „csehországi történésekkel” indokolta.

„A geopolitikai térségünkben fennálló helyzetre és az aktuális csehországi történésekre (…) való tekintettel, továbbá a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után szeretném bejelenteni, hogy 7 napon belül 3, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának be kell fejeznie tevékenységét, és el kell hagynia az országot” – közölte Eduard Heger.

A miniszterelnök megint kifejezte szolidaritását Csehországgal, és teljes támogatásáról biztosította a másik visegrádi országot.

A szlovák kormány prioritása, hogy garantálják az ország és lakosai védelmét, ehhez hozzátartozik a biztonsági kockázatok kiértékelése is, hogy a Szlovákiában működő diplomáciai missziók a szlovák törvényekkel és a nemzetközi megállapodásokkal összhangban tevékenykedjenek – mondta a kormányfő, aki megerősítette, hogy Szlovákia érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok építésében a kölcsönös tisztelet alapján.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök még pénzügyminiszterként Berlinben 2020. szeptember 11-én.
photo_camera Eduard Heger szlovák miniszterelnök még pénzügyminiszterként Berlinben 2020. szeptember 11-én. Fotó: Kay Nietfeld/AFP

Csehország nemrég további orosz diplomatákat utasított ki, miután arra kérte a szövetséges EU- és NATO-tagországokat, hogy a szolidaritás jeleként utasítsák ki az ismert orosz titkos ügynököket. Szlovákia előtt már Lengyelország is kiutasított három orosz diplomatát, így a V4-es országok közül már csak Magyarország nem lépett.

2014. október 16-án felrobbant egy lőszerraktár a Vrbetice nevű kis cseh faluban pár kilométerre a szlovák határtól. Sokáig balesetként kezelték az ügyet, de a cseh kormányfő és belügyminiszter szombaton bejelentette, hogy szinte biztos, hogy az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei robbantották fel a raktárt.

A cseh nyomozók szerint az orosz titkosszolgálat meg akarta akadályozni, hogy a lőszerek Ukrajnába vagy Szíriába jussanak. Ugyanazt a két titkos ügynököt vádolták meg, akiket a brit elhárítás Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésével, illetve egy brit nő megölésével is vádol. A Bellingcat szerint Miskinnek és Csepigának négy társa lehetett még, és ketten közülük magyarországi diplomáciai útnak álcázták küldetésüket.

Csehországban a szombati bejelentés óta szinte csak ezzel foglalkozik a sajtó. Hétfőn Prágában kizárták a Roszatomot a tervezett cseh atomerőmű építéséből, és még a mostanáig oroszbarátnak számító cseh politikusok is hallgatnak. (via MTI)