Hétvégi olvasnivaló az antitestek hiányától az összeomlott szuperligáig

reggel 4
2021 április 24., 06:47

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Valamit kellene mondani azoknak, akiknek a tesztje az oltás után nem mutatott ki antitestet - Jövő héten szinte visszatér az élet. De mit csináljon az, akinek védettségi igazolványa van ugyan, antitest viszont nincs a szervezetében?

Magyarországon a 80 év felettiek kevesebb mint fele kapta meg mindkét adag oltást, ez magyarázhatja a gyászos halálozási adatokat – Bár az összes beoltottat tekintve az Európai Unió élvonalában vagyunk, az idősek között Magyarországon számottevően kisebb a beoltottak aránya, mint az uniós átlag. Mivel az idősek körében a halálozás kockázata is nagyobb, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy nálunk lakosságarányosan többen halnak meg COVID-ban, mint bárhol máshol a világon.

Temetés Rádzsasztán államban 2021. április 10-án. A hozzátartozók is teljes védőfelszerelést viselnek.
photo_camera Temetés Rádzsasztán államban 2021. április 10-án. A hozzátartozók is teljes védőfelszerelést viselnek. Fotó: VISHAL BHATNAGAR/NurPhoto via AFP

Pokoli a vírushelyzet Indiában, de azt még nem tudni, mennyire kell félnünk az új variánstól – Nyugtalanító a kettős mutáns felbukkanása, de nem biztos, hogy csak az új variáns miatt végez ekkora pusztítást a koronavírus második hulláma az országban.

A MI BAJAINK

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A veszélyhelyzet elhúzása az előválasztást nem akasztja meg, de a Fudanról szóló népszavazásnak betehet – Ha őszig kitart a rendkívüli jogrend, addig időközi választásokat és népszavazásokat sem lehet tartani.

Idős pár sétál Champigny sur Marne-ban.
photo_camera Idős pár sétál Champigny sur Marne-ban. Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

Az idősödő társadalom nem omlik feltétlenül a nyakunkba, de ehhez az államnak jó előre el kell kezdenie alkalmazkodni – Az elöregedő társadalmakat gyakran fenyegető rémképként festik le, amikor a népesség változásairól van szó. Az Eötvös Csoport legutóbbi előadásán a téma szakértői rámutattak, hogy az idősödő társadalom nem okoz elkerülhetetlen eltartási válságot - feltéve, hogy célzottan foglalkozik az életszakaszok változásával az állam.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Uniós százmilliárdokkal vágnának bele a szegénységcsökkentésbe – A helyreállítási alapból durrantanák be a 300 falus programot, ami a Máltai Szeretetszolgálat állami szintre emelt módszerén alapul. Ha minden jól megy, végre történhet valami érdemi a telepeken, de kérdés, mi lesz az ezer sebből vérző oktatással, szociális ellátással.

KÉT NAGYHATALOM

Joe Biden április 14-én, a Fehér Ház Treaty Roomjában.
photo_camera Joe Biden április 14-én, a Fehér Ház Treaty Roomjában. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Biden marad középen – Három hónappal Joe Biden beiktatása után már látszik, merre kormányozná Amerikát. Nem megy bele a kultúrharc csatáiba, több megosztó témában is maradna a Trump által kijelölt úton, és bízik abban, hogy a várható gazdasági fellendüléssel megvalósíthatja nagyívűbb, centrista terveit.

Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov neve a Szkripal-mérgezés után most a vrebeticei robbantással kapcsolatban is felmerült
photo_camera Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov neve a Szkripal-mérgezés után most a vrebeticei robbantással kapcsolatban is felmerült Fotó: HO/AFP

Orosz terror Csehországban: hat év után leplezték le az elkövetőket – Már 18-ban tudták, hogy ott voltak, már 19-ben felmerült a bolgár szál, de csak mostanra derült ki, hogyan kapcsolódnak a mozaikdarabok. Miskin és Csepiga előbb csapott le Vrbeticére, mint Salisburyre.

A szovjet katonák nem parancsra, hanem saját szakállukra garázdálkodtak az ostrom alatt álló Budapesten – A közelmúltban egymás után kutathatóvá váló hadműveleti jelentések szerint a szovjet katonák által a magyar fővárosban elkövetett rémségek nem felső parancsra végrehajtott erőszakos megtorlások voltak, hanem alulról szerveződő köztörvényes bűncselekmények, amik a Vörös Hadsereget is nehéz helyzetbe hozták: a felbomló fegyelem sok esetben már a szovjet hatóságokat és a hadsereget akadályozta.

EX-SZUPERLIGA

photo_camera Fotó: DAVID CLIFF/Anadolu Agency via AFP

Quo vadis, bőrbogyó? – Mi lesz a focival a Szuperliga-projekt összeomlása után? És mi történt egyáltalán az elmúlt napokban?

Florentino Perez és Cristiano Ronaldo 2019-ben
photo_camera Florentino Perez és Cristiano Ronaldo 2019-ben Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

Az elkerülhetetlen futballforradalom – Ha elindul az európai Szuperliga, a legnagyobb újítás lehet a fociban a világbajnokságok és a BL óta. És egyszer el fog indulni, mert ezt diktálja a pénz. Amerikai befektetők, posztszovjet oligarchák, arab sejkek, dúsgazdag ázsiaiak pénze. Európa és az európai szurkolók véleménye alig számít.