Koronavírus-számok Magyarországon 07.26.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban - 12 Σ 55
Fertőzöttek + 161 Σ 809 262
Tesztek + 19 129 Σ 6 303 940
Oltottak + 8 271 Σ 5 596 543
A legújabb trendek

Tudta, hogy van egy ikertestvére a magyar járványügyi adatoknak? A lengyel

május 10., hétfő 10:56

Egészen különös dologra hívta fel a figyelmünket olvasónk, Sándor. Fantasztikusan együtt mozognak a magyar és a lengyel járványügyi adatok március 31. óta.

Ha tavaly ősz óta nézzük az egymillió főre vetített új fertőzöttek számát, akkor januárban kezdett egymásra hajazni a két ország adatsora. Eleinte a trendek alakultak ugyanúgy, aztán szinte ugyanaz lett a két görbe, csak egynapos csúszással követte a magyar a lengyelt.


Mostanra már ez a napos csúszás sincs, annyira hasonló lett a lengyel és a magyar új fertőzöttek száma lakosságarányosan, mintha valaki a fekete vonalat egy papíron megerősítette volna piros filccel. Március 31-e óta így néz ki a két görbe a hivatalos adatokat használó Our World in Data alapján.

Ez - mint arra az olvasónk is felhívta a figyelmet - azért is különös, mert a két ország adatai sem átoltottságban, sem a járványügyi intézkedésekben, sem a halálesetekben nem egyeznek ennyire, nem beszélve az egyéb általános adatokról.

És nem is egy V4-es görbéről van szó. Az Our World in Data alapján így néz ki a magyar-cseh összehasonlítás. Hasonló, hasonló, de azért nem egy az egyben.

Fotó: Our World in Data

És itt a magyar-szlovák, ami szomszédos ország, de mégsem hajszálra ugyanaz a napi fertőzöttek száma lakosságarányosan. Nem úgy, mint a lengyel. (Itt lehet összehasonlítgatni a különböző országok új fertőzöttjeit lakosságarányosan.)

Fotó: Our World in Data

Fogalmunk sincs, mi lehet ennek a különös egybeesésnek a magyarázata.