Koronavírus-számok Magyarországon 11/26/2021
Elhunytak + 162 Σ 33 866
Kórházban + 55 Σ 6 913
Fertőzöttek + 11 871 Σ 1 068 888
Tesztek + 49 296 Σ 8 298 820
Oltottak + 15 282 Σ 6 087 474
A legújabb trendek

Tudta, hogy van egy ikertestvére a magyar járványügyi adatoknak? A lengyel

május 10., hétfő 10:56

Egészen különös dologra hívta fel a figyelmünket olvasónk, Sándor. Fantasztikusan együtt mozognak a magyar és a lengyel járványügyi adatok március 31. óta.

Ha tavaly ősz óta nézzük az egymillió főre vetített új fertőzöttek számát, akkor januárban kezdett egymásra hajazni a két ország adatsora. Eleinte a trendek alakultak ugyanúgy, aztán szinte ugyanaz lett a két görbe, csak egynapos csúszással követte a magyar a lengyelt.


Mostanra már ez a napos csúszás sincs, annyira hasonló lett a lengyel és a magyar új fertőzöttek száma lakosságarányosan, mintha valaki a fekete vonalat egy papíron megerősítette volna piros filccel. Március 31-e óta így néz ki a két görbe a hivatalos adatokat használó Our World in Data alapján.

Ez - mint arra az olvasónk is felhívta a figyelmet - azért is különös, mert a két ország adatai sem átoltottságban, sem a járványügyi intézkedésekben, sem a halálesetekben nem egyeznek ennyire, nem beszélve az egyéb általános adatokról.

És nem is egy V4-es görbéről van szó. Az Our World in Data alapján így néz ki a magyar-cseh összehasonlítás. Hasonló, hasonló, de azért nem egy az egyben.

Fotó: Our World in Data

És itt a magyar-szlovák, ami szomszédos ország, de mégsem hajszálra ugyanaz a napi fertőzöttek száma lakosságarányosan. Nem úgy, mint a lengyel. (Itt lehet összehasonlítgatni a különböző országok új fertőzöttjeit lakosságarányosan.)

Fotó: Our World in Data

Fogalmunk sincs, mi lehet ennek a különös egybeesésnek a magyarázata.