Egy amerikai tanulmány szerint a Covid-19-cel kórházba kerültek több mint 99 százaléka nem volt teljesen beoltva

járvány
2021 május 11., 19:17

A Cleveland Clinic nonprofit amerikai tudományos orvosi központ friss tanulmánya szerint a január 1. és április 13. között Covid-19-cel kórházba kerültek 99,75 százaléka nem volt teljesen beoltva – írja az Axios, emlékeztetve arra, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája 95, a Moderna vakcinája 94 százalékos hatékonysággal előzi meg a tüneti fertőzést.

A tanulmány megvizsgálta a Cleveland Clinic 47 ezer alkalmazottját, akik egy dózissal, kettővel vagy eggyel sem voltak beoltva: a fertőzött alkalmazottak 99,7 százaléka egyáltalán nem volt beoltva, a maradék 0,3 százalék pedig a teljesen beoltottak közül került ki. A tanulmány szerint az mRNS-vakcinák ebben a csoportban 96 százalékos hatékonysággal védtek.

Lélegeztetőgépen lévő beteg a covid-19-osztályon a texasi Houstonban 2020. november 25-én.
photo_camera Lélegeztetőgépen lévő beteg a covid-19-osztályon a texasi Houstonban 2020. november 25-én. Fotó: Go Nakamura/Getty Images via AFP

Magyarországon is vizsgálják központilag, hogy a koronavírus elleni különböző oltóanyagok milyen immunválaszt váltanak ki, de ezek első eredményei Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter szerint csak május végére lesznek meg. Ez választ adhat majd arra a kérdésre, hogy mit lép a kormány azoknak az esetében, akiknek a szervezetében 4-6 héttel a második oltás után sem termelődött elég ellenanyag a koronavírussal szemben.

Erre a problémára több cikkben is felhívtuk a figyelmet, az olvasóinktól is kértünk olyan antitestteszt -eredményeket, amiket vénásan vett vérből, laboratóriumokban végeztettek el. Az első 500 beérkezett eredmény között a kínaiból volt a legtöbb negatív vizsgálat, de bőven volt pozitív a Sinopharmmal oltottaknál is. A beérkezett eredményeket itt gyűjtjük. Ezek tájékoztató jellegűek, az antitest-termelés mindenkinél más és más. De ha bővíteni akarja az adatbázisunkat, küldje el a teszteredményét a megirom@444.hu címre (oltások ideje, a tesztelt életkora, neme, teszt időpontja, eredménye és hol végezték a tesztet).