Több ezer ember menekül a kongói vulkánkitörés elől

katasztrófa
2021 május 23., 08:06

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton kitört a Nyiragongo hegy vulkánja, amely a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a közeli Goma városából több ezer pánikba esett ember kezdett nagyrészt gyalog menekülni Ruanda felé.

photo_camera Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

Az emberek kisebb személyes tárgyaikkal menekültek a szomszédos Ruandával közös határ felé, miközben a város fölött vörösen izzott az ég. A település nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak pedig folyamatosan foglaltak jelzést adtak. A kiömlő láva elvágta a Gomától északra vezető főutat.

photo_camera Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

Dario Tedesco, a mintegy 2 milliós tóparti városban élő vulkanológus a Reutersnek azt mondta, hogy Goma nem tűnik veszélyeztetettnek, a láva kelet felé, a ruandai határ irányába áramlik. A ruandai hatóságok szerint már közel háromezer menekült érkezett Goma felől. Őket iskolákban és imaházakban szállásolják el.

photo_camera Fotó: GUERCHOM NDEBO/AFP

Az ENSZ egyik helikoptere a térségben felderítő repülést végzett. Ebből az derült ki, hogy a folyékony és izzó kőzet nem Goma vagy bármely nagyobb lakossági központ felé terjed.

link Forrás

A vulkánból kiáramló láva nem sokkal később elérte a vulkán déli lejtőjén fekvő Goma város repülőterét, és a korábbi, a ruandai határ felé tartó, északkeleti lávafolyam mellett egy másik is megjelent. Ez érte el Goma repülőterét, és folyamatosan tart a Kivu-tó felé tart.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált.

photo_camera Fotó: ALEX MILES/AFP

Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója, Constant Ndima felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, kövessék a hatóságok utasításait. A kitörés miatt rendkívüli ülést tartott a kormány, ami folyamatosan figyelemmel követi a történéseket. A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló. (BBC/MTI)