A Jobbik-Kálmán Olga koalíció

reggel 4
2021 május 31., 05:00

Jó reggelt! 20 fok valószínűleg nem lesz, eső valószínűleg igen.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

COVID-21

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Május utolsó hetében a járvány Magyarországon, akárcsak Európában, már nem a legfontosabb hír a címlapok tetején. Itthon már ezren sincsenek kórházban koronavírussal, és a számok továbbra is töretlenül csökkennek.

Viszont csak minimálisan növekedik a beoltottak száma. Továbbra is van körülbelül félmillió ember, aki ugyan regisztrált, de ment el beoltatni magát, és a közvélemény-kutatási adatok szerint még további legalább egymillióan lehetnek, akik hajlandóak lennének beoltatni magukat, csak valamiért a kisujjukat sem mozdítják ennek érdekében.

Most már hivatalosan is tudjuk, hogy Magyarországon is megjelent a minden korábbinál fertőzőbb indiai variáns, ami a társadalom beoltatlan részében fog pusztítani. Nagy-Britanniában, ahol a magyarországinál is több embert oltottak be, és a legidősebbeket is hatékonyabban érték el, mint nálunk, eddig nem ugrott meg igazán a halálozások száma, de semmi sem garantálja, hogy ez nálunk is így történjen.

További járványhírek:

ELŐ-ELŐVÁLASZTÁS

photo_camera Fotó: Jakab Péter/Facebook

Az ellenzéki pártok 2021 tavaszára eljutottak oda, hogy minden választókerületben előválasztást rendeznek, és a közös miniszterelnök-jelöltet is így választják ki. A kétpárti versengésre kitalált rendszerben ez lehet az ellenzék esélye. A Magyar Jeti vasárnapi, szezonzáró adása azt mutatta be, hogy jutottunk el idáig, mi fér majd bele a vitába az egyes pártok politikusai szerint, és egyáltalán mi lesz az előválasztás menetrendje.

A 106 egyéni választókerületben nem mindenhol lesz egyformán izgalmas az előválasztás. Az ellenzéki pártok pontosan tudják, hol lehet egyáltalán esélye az előválasztás nyertesének legyőznie a Fideszt, így ezekben a választókerületekben várható a legélesebb verseny. A saját jelöltjeik útját egyengető pártok pedig korábban elképzelhetetlen kompromisszumokra is képesek. Vasárnap derült ki, hogy a Jobbik a DK jelöltjét, Kálmán Olgát támogatja a budapesti 4. választókerületben.

Néhány év múlva viszont már egészen másfajta ellenzéki összefogások jöhetnek. Egy felmérés szerint az európaiak 51 százaléka lecserélné hús-vér politikusait mesterséges intelligenciára. Sajnos Magyarországon nem végezték el a felmérést, az viszont nagyon érdekes, hogy Kínában 75 százaléknyian támogatnák az AI-politizálást.

EGY MINISZTERELNÖK FIA

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója
photo_camera Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója Illusztráció: Murányi János

Közpénzből járja a világ luxushoteleit Antall József fia, az Orbán-rendszer nagy nyertese. Antall Péter sokáig rendes állást sem talált magának, de az elmúlt tíz évben milliárdokat kapott az Orbán-kormánytól intézete, az Antall József Tudásközpont (AJTK). A Direkt36 belső dokumentumok megszerzésével tárta fel Antallék költekezését.

  • Antall 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, 2019-ben viszont már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.
  • Az AJTK egyfajta családi üzletként működik Antall Péter számára. A felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.
  • A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg. Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el.
  • Több százezer forintot költöttek Samsonite bőröndökre, és alapítványi pénzből jutott magánkórházra, két professzionális fényképezőgépre, de előfordult, hogy néhány zacskó Dunakavicsot vagy párezres minibár-fogyasztást is elszámoltak költségként.
  • Az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült. Az alkalmazottak többször heteket-hónapokat vártak arra, hogy fizetést kapjanak. Ez 2021-ben is megtörtént.

INFLUENZA

photo_camera Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

A koronavírus-járvány enyhül, de az influenza a korábbiaknál erősebben térhet vissza. Ha eldobjuk a maszkot és visszatérünk a közösségekbe, nagyobb eséllyel kezdenek el terjedni más, korábban is velünk élő vírusok, amiktől az elmúlt másfél évben elszokott a szervezetünk.

A normál, vagyis a koronavírus-járvány előtti időben ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran találkozott a szervezetünk légúti kórokozókkal, amik néha megbetegítettek minket, néha viszont szimplán lerázta őket az immunrendszerünk. Az elmúlt közel másfél évben ezek kimaradtak, az immunrendszerünk sincs edzésben ellenük, tehát a szervezetünk jó eséllyel sokkal érzékenyebben reagál ezekre a vírusokra, így a szezonális influenzára is.

ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS, MÁSHOL

Naftali Bennett
photo_camera Naftali Bennett Fotó: AFP

A magyar ellenzéki összefogásnak nincs könnyű dolga, de a még széttöredezettebb, még heterogénebb izraeli ellenzéknek sem egyszerű. Most mégis úgy tűnik, hogy véget érhet Benjamin Netanjahu miniszterelnök 12 éves regnálása, miután szélsőjobboldali szövetségese, Naftali Bennett úgy döntött, összeáll a centrista Yair Lapid vezette ellenzékkel.

Ez még nem jelenti azt, hogy tényleg Bennett lesz a miniszterelnök, ehhez a nyolc pártból álló ingatag koalíciójának szerdáig meg kell egyeznie a kormányalakítás részleteiről, miközben Netanjahu és szövetségesei minden trükköt be fognak vetni ennek megakadályozására. És ha sikerül is kormányt alakítani, az izraeli szélsőjobboldaltól az arab pártokig mindenkit összefogó koalíciónak, amit csak a Netanjahu-ellenesség tart össze, minden nap meg kell majd küzdenie az összeomlás veszélyével.

Máshol:

MAGYAR SPORTSIKEREK

photo_camera Fotó: LUCA BETTINI/AFP

4! CIKK AMIRŐL A HÉTVÉGÉN TALÁN LEMARADTÁL

Jelenet Az ember tragédiája című filmből.
photo_camera Jelenet Az ember tragédiája című filmből.

A legszebben mesélő magyar művész ment el – Jankovics Marcell világszínvonalon volt karakteresen nemzeti alkotó. A filmjei érvényesen szóltak mindenkihez, óvodásoktól aggastyánokig.

Mit lehet kezdeni egy Nobel-díjassal, aki hülyeségeket beszél a járványról? – A kérdés nem elméleti. Michael Levitt, aki vitathatatlanul a 20. század egyik meghatározó tudósa, valamiért fontosnak érezte folyamatosan megnyilvánulni a koronavírus-járványról, még ha ahhoz kutatási területének az égvilágon semmi köze sincs.

A Fidesz szerint az ideológiai képzés az, ha egy egyetem a nyílt társadalmat képviseli, nem az, amikor hű a kommunista párt vezetéséhez – A negatív példa: egy magyar ember a saját pénzén épít Budapesten magánegyetemet, ahol sok magyar diák tanul. A pozitív példa: a magyar állam egy külföldi kommunista pártnak épít magánegyetemet, ahol kevés magyar diák tanul. Az előbbi egyetemet elüldözte, az utóbbinak tapsol a nemzeti kormány.

Hányan tudják igazán megkülönböztetni a valódi magyar karakterét a féktelen betyárkodástól? – Az I. Ferenc cenzori szigorral fémjelzett uralkodásának évtizedeiből ocsúdó magyar sajtón keresztül a nemzetértelmezések sajátos, hétköznapi világa tárul elénk.

ÉS EGY PODCAST

photo_camera Fotó: STR/AFP

Borízű hang a lelátóról: Baranyi Kriszta nyomozza ki a vuhani laborszivárgást!
– Kim Dzsong Ün új esztétikai minőségbe lovagol, miközben podcastunk a 22. adás után megtalálni véli a nevét. Fény derül továbbá a halászlére, a Tiktokra és Jackson Pollockra is.