Peking szerint a Fudan-kampusz terve minden fél érdeke, és megfelel az aktuális trendeknek

POLITIKA
2021 június 07., 14:11

A kínai külügyminisztérium szerint a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának terve minden fél érdekét szolgálja, és összhangban áll az aktuális trendekkel.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatót tartott, ahol egy kérdésre azt mondta: a kínai egyetem budapesti kampuszának terve a cserekapcsolatok fontos platformját jelenti.

A szombati budapesti tüntetésről azt mondta: reméli, hogy „Magyarországon az érintettek objektív, ésszerű és tudományos megközelítést alkalmaznak az emberek közötti normális cserekapcsolatok átpolitizálása és megbélyegzése helyett”, fenntartva a kétoldalú baráti viszonyt és együttműködést.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvvivő Pekingben 2020. november 9-én.
photo_camera Vang Ven-pin kínai külügyi szóvvivő Pekingben 2020. november 9-én. Fotó: Greg Baker/AFP

Miután Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely a dalai lámáról, az ujgur mártírokról, a szabad Hongkongról és egy, a hitéért üldözött keresztényről nevezett el közterületeket a tervezett beruházás közelében, Vang Ven-pin azt mondta, a magyar ellenzék politikusai felesleges hírverést csapnak a Kínával kapcsolatos ügyek körül, és ezzel „hátráltatják a magyar-kínai együttműködést”, az akciójuk pedig „megvetésre sem méltó”.

Legutóbbi cikkünk a témában arról szól, hogy a magyar ellenzéket segíti a minden apróságért odacsapó kínai diplomácia: hiába próbálja a kormány kétbalkezes, nemzetközileg komolyan vehetetlen bagázsnak beállítani az ellenzéket, Peking láthatóan foglalkozik velük, és az agresszivitása meg a sértődékenysége éppen a magyar kormánynak rossz a választási kampányban.

A magyar kormány eddig kormányrendeletekkel és törvénytervezettel gyorsította a beruházás ügyét, de a szombati tüntetés óta már azt mondják, hogy majd 1,5 év múlva legyen népszavazás róla, mintha még teljesen nyitott kérdés volna az óriási beruházás. (AP via MTI)