Brüsszel összevonja a szemöldökét

reggel 4
2021 július 21., 05:00

Gyóreggelt minden kedves és kedvetlen olvasónak! Életemben először írok reggeli hírlevelet, ráadásul tegnap este szerkesztőségi iszogatás is volt a Margitszigeten, szóval nézzék el nekem, ha esetleg ez az olvasmányélményük nem lesz ahhoz mérhető, mint amikor először olvasták a Háború és békét, de - isten látja lelkem - nagyon fogok próbálkozni.

Szóval alább következzék mindaz, ami fontos, szerda, azaz ma (máma) reggel.

Brüsszel összevonja a szemöldökét, Orbán Viktor a lovát ugratja

Az Európai Bizottság kedden megjelentette jogállamisági jelentéseit az EU-tagállamokról, köztük Magyarországról. Azt írják benne, amit sejtünk, hogy írnak, sajnos nem valami elégedettek. A legerősebb mondat a jelentésből így hangzik:

„Továbbra sem történtek intézkedések a közigazgatás felsővezetésében megjelenő klientizmus, favoritizmus és nepotizmus kockázata, valamint az üzleti és politikai szereplők közötti kapcsolatból eredő kockázatok tekintetében.”

Magyarország eddig sem tulajdonított nagy jelentőséget ezeknek az uniós jelentéseknek, és ezt a kormány meg is tehette, hiszen eddig nem vont maga után szankciókat az, ha nem teljesítettük az uniós ajánlásokat. Ez azonban most változni látszik.

Orbánéknak persze megvan a válaszuk: SOROS.

(Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.)

Halló, hibabejelentő? Nem megy a Pegasus a telefonomon!

Természetesen továbbgyűrűzik a hét (hónap? év?) legnagyobb botránya, a Pegasus-ügy is. Vasárnap kiderült, hogy a magyar kormány újságírókat, ellenzékinek tartott üzletembereket és rivális politikusokat figyeltethetett meg egy izraeli kémszoftverrel, azóta több kormányzati politikus is igyekezett, több vagy kevesebb sikerrel, meg-, el-, szét-, össze-, vissza- és kimagyarázni az ügyet.

  • Gulyás Gergely szerint például csak technikai kérdés, hogy a kormányzati szervek, használják-e a Pegasus kémszoftvert. A fontos csak az, hogy mindezt a jogszabályoknak megfelelően tegyék.
  • Orbán Balázs államtitkárt viszont nem várt helyről érte támadás: véletlenül Velkovics Vilmos hozta szorult helyzetbe a HírTV-n egy előre nem egyeztetett kérdéssel.

A legszörnyűbb az egészben azonban az, hogy az utóbbi években az Orbán-kormány és a fideszes parlamenti többség olyan jogszabályokat fogadott el, amik sajnos tényleg nem védik a magyar állampolgárokat a Pegasus-ügyben is lelepleződött, túlzó és indokolatlan megfigyelési műveletektől - erről Szily László írt publicisztikát.

Az európai országokat persze így is eltérő mértékben rázza fel a botrány, a párizsi ügyészség például már vizsgálatot is indított a francia újságírók megfigyelése miatt, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azonban még nem tudta megtenni ugyanezt, mert NYARAL.

Elment a pénz, a vonat viszont még meg se jött

Június 18-án adták át ünnepélyesen a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti felújított vasúti szakaszt. Ez volt az északi parti, tényleg nagyon lerongyolódott vasútvonal megújításának első üteme. Az 55 kilométeres szakaszt másfél év alatt 23 milliárd forintból újította fel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a MÁV. A vonatok azonban a sínek minősége miatt még mindig késnek a vonalon.

Antitestnevelési Egyetem

Egy friss magyar kutatás szerint a 60 évesek negyedénél, a 80 évesek felénél nem termelődik antitest a Sinopharm-oltás után. Közben több mint félmillió, 60 évesnél idősebb magyar kapta ezt a vakcinát. A kutatás szerint az antitestszint nem függ az alany nemétől, ahogy attól sem, hogy mennyi idő telt el a második adag beadása után. A vizsgálat során olyan típusú tesztet használtak, amivel az mRNS-vakcinák működését ellenőrizték a klinikai kutatások első és második fázisában.

Másegyéb?

Köszönöm a kérdést, van. Például:

  • Mészáros Lőrinc beszállt a covid-tesztelésbe, 30 milliót keresett. Gratulálunk!
  • Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa kiment az űrbe a saját rakétáján, aztán visszajött. Gratulálunk!
  • Több mint hetvenezer forintot számolt el néhány pogácsára és egy-két pohár italra Müller Cecília hivatala.
  • Bayer Zsolt valószínűnek tartja, hogy a következő Békemenet az USA budapesti nagykövetsége elől indul majd.
  • Valószínűleg a jelzőrendszer hibái is kellettek ahhoz, hogy a Németország nyugati felén levonuló árhullám több mint 170 ember halálát okozta.