A nemzetbiztonsági bizottság elnöke és egy méhész-ápoló is bevenné a Simonka-botrányig tisztán fideszes Békés megye körzeteit

POLITIKA
2021 augusztus 20., 07:36
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Békés megyéről szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, aminek a frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, melyik pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45 százalék alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50 százalék felett, ott meglepetés lenne a győzelmük.

Békés megye négy választókörzetében az MSZP 3, a Jobbik, a DK és a Momentum 2-2 jelöltet indít.

link Forrás

Békés 1 – Békéscsaba és még 9 település

  • Miklós Attila – MSZP; támogatja: Párbeszéd
photo_camera Fotó: eovalasztas2021.hu

Békéscsabai önkormányzati képviselő, a helyi MSZP elnöke. 1998 óta aktív a helyi politikában, 2010-ban és 2019-ben (az MSZP, az LMP, a Liberálisok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként) is elindult a polgármesteri székért, sikertelenül. 2019 óta az Agrochem Kft. stratégiai-fejlesztési vezetője.

  • Stummer János – Jobbik; támogatja: DK, Momentum, LMP, MMM
Stummer János, a Jobbik képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 22-én.
photo_camera Stummer János, a Jobbik képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 22-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gyulán született, Békéscsabán érettségizett. 2009 óta a Jobbik tagja, 2010-ben polgármester-jelölt volt Erzsébetvárosban, önkormányzati képviselő lett. 2017-ben lett a Jobbik budapesti elnöke, 2018-ben a párt országos listájáról bejutott a parlamentbe. Ekkor lett a párt alelnöke, 2020-ig volt az. 2019 decembere óta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Ő hozta nyilvánosságra, hogy a kormány titkosított beruházással 2 milliárdért építene alagutat a Puskás Aréna alá.

A fideszes jelölt (Herczeg Tamás) eredménye 2018-ban: 44,7 százalék – nyerhető körzet.

Békés 2 – Békés és még 17 település

  • Gajdos Attila – Jobbik, támogatja: MMM
  • Kondé Gábor – DK
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

62 éves, a Magyar Állatorvosi Kamara Békés megyei szervezetének elnöke, állatorvos Kondoroson, ahol 1994 és 1998 között polgármester is volt. 2018-ban ugyanebben a választókerületben indult a DK, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként.

  • Miskéri László – MSZP; támogatja: Párbeszéd
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

68 éves nyugdíjas, korábban 40 évig dolgozott munkavédelmi főmunkatársként az Alföldvíz Zrt.-nél, az itteni szakszervezet titkára.

A fideszes jelölt (Dankó Béla) eredménye 2018-ban: 52 százalék – nagyon nehéz körzet.

Békés 3 – Gyula és még 19 település

  • Leel-Őssy Gábor – DK; támogatja: DK, Párbeszéd, Liberálisok
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

50 éves, 1993 óta a Bogármérnökség Kft. ügyvezetője, 2019-ben elindult Gyulán a polgármesteri címért, kompenzációs listáról lett DK-s önkormányzati képviselő.

  • Mikóné Hirth Beáta – Momentum; támogatja: Jobbik, Mindenki Magyarországa Mozgalom
photo_camera Fotó: elovaszatas2021.hu

A 40 éves nő, Gyulán ápoló, hobbiméhész, akiről – miután a mé­zét megválasztották az év legjobbjának – a Bors 2018-ban azt írta, „minden szabadidejét a méhcsaládjainak szenteli”.

A fideszes jelölt (Kovács József) eredménye 2018-ban: 50,43 százalék – nagyon nehéz terep az ellenzéknek.

Békés 4 – Orosháza és még 26 település

  • Sebők Éva – Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

32 éves, Orosházán született és nőtt fel, eddig könyvelőként és multiknál dolgozott. 2017-ben lépett be a Momentumba, az önkormányzati választásokon az ellenzéki összefogásban egyéni mandátumot nyert Orosházán, és a Momentum megyei listájának vezetőjeként a megyei közgyűlésbe is bekerült. Politikai akciói: egyszer börtöncsomagot küldött a mandátumától megfosztott helyi fideszesnek, Simonka Györgynek; elkérte egy momentumos tüntetéshez Almáskamarás EU-s támogatásból vett kisbuszát, amivel Orbán beszédére szállították a híveket (de ő nem kapta meg); elhívta Lázár Jánost egy közös buszozásra (de Lázár nem reagált).

  • Szelényi Zoltán – MSZP; támogatja: Párbeszéd
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

51 éves, 15 éve az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus szakorvosa/főorvos, előtte 10 évig dolgozott az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben.

  • Szabó Ervin – Jobbik; támogatja: DK, LMP, MMM
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

A 48 éves orosházi férfi 2003 óta egyéni ügyvéd. 2013 óta a Jobbik tagja, 2014-ben bekerült Orosháza önkormányzati képviselő-testületébe, ahol a pénzügyi bizottság tagja is. 2019 óta a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos megyei képviselője, az ügyrendi bizottság alelnöke. 2018-ben a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje volt, amikor egy önkormányzati ülésen „felháborodott volt jobbikosok” egy fél disznófejet dobtak az asztalára (de ő nem volt ott, korábban jelezte, hogy nem lesz ott az ülésen).

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 43,15 százalék – nyerhető körzet. De az akkori jelölt Simonka György volt, aki ellen több korrupciós ügyben is vádat emelt az ügyészség.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.