Lukasenkát lassan elengednék az oroszok, de az országát még közelebb húzzák magukhoz

külföld
2021 szeptember 07., 03:58

Pénteken indul a Zapad 2021, egy nagyszabású orosz hadgyakorlat, amiben szárazföldi csapatok, hadihajók és a légierő is részt vesz, és egy NATO-val kirobbant konfliktust modelleznek vele. A várható kerettörténet szerint egy nyugati ország szeparatista mozgalmak támogatásával konfliktust provokál ki az orosz érdekszférában, ezt az orosz csapatok leverik, mire a NATO beavatkozik, regionális háború tör ki, a nyugatiak légicsapásokkal jönnek, de Oroszország ellentámadást indít, nukleáris fegyvereket is bevet, és megnyeri a háborút. Ezt próbálják majd el, rengeteg katona és sok technika mozgatásával. A gyakorlatot részben Fehéroroszországban tartják majd.

Az orosz-amerikai befolyási zóna határán rendszeresek a katonai gyakorlatok, idén tavasztól nyár közepéig a NATO rendezett egymás után számos kisebb gyakorlatot, többek között Magyarországon, a Balkánon és a Balti-tenger környékén is, Defender Europe néven. A Zapad időben koncentráltabb, a legfőbb akciók egy hétre sűrűsödnek, egyszerre jóval több katona vesz részt rajta, és szintén nagy területen vonulnak fel hozzá, Kalinyingrádtól Nyizsnyij Novgorodig számos helyszínen, de a kilenc nagy felvonulási központból öt Fehéroroszországban lesz.

Négy éve nagy izgalom volt ebből

Az orosz hadseregnek minden évben van egy kiemelt, nagyon komoly hadgyakorlata, amely keletről nyugat felé vándorol: a távol-keleti Vosztok (Kelet) nevű gyakorlat után következik a Centr (Közép), majd a Kavkaz (Kaukázus), és végül a Zapad (Nyugat), aztán négy év után kezdik elölről.

Utoljára tehát 2017-ben rendezték meg a Zapadot, és már akkori is fontos helyszín volt Fehéroroszország. A négy évvel ezelőtti gyakorlat előtt a nyugati és az ukrán sajtóban nagyon sok cikk jelent meg arról, hogy a Zapad nagyon veszélyes: lehet belőle invázió Ukrajna ellen, elfoglalhatják közben az oroszok Fehéroroszországot, vagy megtámadhatják az egyik balti államot. Most ennél sokkal visszafogottabbak a katonai és a politológiai elemzők. Amikor tavasszal az orosz hadsereg csapatokat vont össze a lázadó kelet-ukrán megyék határán, akkor sokkal nagyobb volt az izgalom, mint most.

A nyugati visszafogottság egyik oka, hogy nem érkeznek az orosz nyomulás miatt aggódó jelzések Fehéroroszországból. Négy éve a fehérorosz diplomácia még azt sugallta, mintha a minszki vezetés csak kényszeredetten, az orosz nyomás alatt görnyedve venne részt ímmel-ámmal a hadgyakorlatban. Az akkori jelzések az oroszokat agresszív színben tüntették fel, de most egyáltalán nincsenek ilyen híresztelések.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.