Egyre melegebb hazánkban a vénasszonyok nyara, emiatt eltűnhetnek az őszi sárgás-piros színek

klímaváltozás
2021 szeptember 08., 08:13
comments 1

Közel egy fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet az elmúlt 25 évben az azt megelőző negyedszázadhoz képest, és egyértelműen kimutatható a melegedés trendje - írja a Másfélfok.

Kis Anna meteorológus az OMSZ elmúlt 50 évre vonatkozó adatait elemezte. Ezekből az látszik, hogy 1971–1995 között még csak 9,9 °C, az utóbbi 25 évben viszont már 10,8 °C volt az őszi átlaghőmérséklet. Ha viszont csak az elmúlt tíz évet nézzük, akkor még magasabb az emelkedés, 2011–2020 között az őszi átlaghőmérséklet már átlépte a 11 °C-ot. Emellett nőtt a nyári napok száma ősszel: az elmúlt 50 év októbereiben 27 nyári nap volt, ezek harmada pedig az elmúlt évtizedben jelentkezett. Ugyanakkor a fagyos napok száma csökken: 1971–1995 között 16, míg 1996–2020-ban már csak 11 ilyen nap fordult elő átlagosan.

Őszi falevelek Dobogókő környékén
photo_camera Őszi falevelek Dobogókő környékén Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

A felmelegedés miatt számos megszokott természeti folyamat felborulhat, eltolódhat például az őszi levélhullatás és a vándorló madarak költözési időpontja is. A változás kedvezhet egyes kórokozóknak és invazív fajoknak. A forró nyarak megperzselhetik a leveleket, és ha ez az előző év őszi szárazságával társul, akkor a fák idő előtt lehullathatják a leveleiket. Gyors levélhullatáshoz vezethet az is, ha a meleg ősz után hirtelen jön a fagy.

A levelek színének változását a hőmérséklet és a nappalok hosszának változása idézi elő, a klorofill hiányában jelennek meg a sárga, narancssárga, piros és lila színek. Ausztrál kutatások alapján az átlagosnál melegebb nyarak okozta hőstressz következtében a levelek ősszel barnák lesznek az élénkpiros és sárga színek helyett, német vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy a meleg augusztus és szeptember késlelteti a levelek színeződését, de a száraz szeptember, valamint a meleg május és június előrehozzák azt. A megszokott őszi táj képe nagyobb léptéket tekintve tehát megbomlik, mert az egyes fajok másként reagálnak az éghajlatváltozásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.