Tizenhárom éves csúcson az infláció az euróövezetben

gazdaság
2021 október 01., 10:19
comments 1
photo_camera A magas üzemanyagárak hajtják az európai inflációt. Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Brutálisan emelkednek az árak egész Európában, és folyamatosan dőlnek meg a rekordok. Alig két hete évtizedes csúcsról számolt be az Európai Unió statisztikai hivatala, és azóta csak romlott a helyzet.

Az Eurostat pénteken kiadott előzetes adatai szerint éves összvetésben 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az eurózónában; ilyen ütemő növekedésre 2008 szeptembere óta nem volt példa.

Az augusztusban regisztrált 3 százalékos után ennél valamivel lassabb ütemre számítottak a szakértők.

Továbbra is az energiaárak rakétáznak a legdurvábban: 17,4 százalékkal nőtt az áruk, míg az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal lettek drágábbak.


A 19 országot tömörítő eurózóna legnagyobb gazdaságai közül Németországban 4,1 százalékkal, Franciaországban 2,7 százalékkal, Olaszországban 3,0 százalékkal, Spanyolországban 4,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben.

A legerősebb ütemet - 6,4 százalékot - Észtországban mérték, mögötte Litvánia áll 6,3 százalékkal, és Szlovákia 5,1 százalékkal.

A közgazdászok közt konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a magas inflációs értékek átmenetiek, és erről beszélt Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is, bár ő arra figyelmeztetett, hogy az inflációt okozó tényezők egy része a covid-járványt is túlélheti majd.

Az infláció és az energiaárak drágulása az euróövezeten kívül - így Magyarországon - is érezteti hatását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt