Nem Karikó Katalinék nyerték a 2021-es orvosi Nobel-díjat

TUDOMÁNY
2021 október 04., 09:48
comments 14

(Cikkünk frissül!)

A New York-i születésű, 65 éves David Julius a fájdalomérzékelés molekuláris mechanizmusainak elismert kutatója.

A Bejrútban született, 1986 óta az Egyesült Államokban élő, 54 éves Ardem Patapoutian az érzékszervek szenzorainak jeltovábbítását kutatja.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Kettejük kutatásaik alapján derült ki, hogy az emberi szervezet hogyan érzékeli a hőt, fájdalmat, illetve hogyan működik a tapintás. Vagyis igazán alapvető területen voltak lényegi felfedezéseik. Díjuk bejelentésekor elhangzott, hogy a kutatási eredményeik egyik rövidtávú, gyakorlati eredménye a krónikus fájdalmak eredményesebb csillapítása lehet.

Julius egyik legfontosabb felfedezése az a receptor volt, ami a csilipaprika megevésekor lép működésbe. Mint kiderült, ugyanezek a receptorok érzékelik a forróságot is, vagyis nem pusztán hasonlat, hogy az erős paprika éget, a szánk pedig lángol tőle. Patapoutian pedig a tapintás mechanizmusának feltárásban volt úttörő.

A hírt bejelentő tájékoztatón elmesélték, hogy a két díjazottat csak nemrég tudták elérni, telefonon, a rokonaikon keresztül, és mindketten igencsak meglepődtek a hír hallatán, aminek persze nagyon örültek.

A díjazottakat bejelentő sajtótájékoztatón - nevek említése nélkül - több újságíró is rákérdezett, hogy miért pont e két tudós nyerte a 2021-es díjat, illetve hogy a Covid-ügyi felfedezések között akad-e olyan, ami megragadta a Nobel-bizottság figyelmét. A bizottság képviselői leszögezték, hogy ők jelölések alapján döntenek, illetve hogy a nagy orvosi áttörések előbb-utóbb rendszerint eljutnak hozzájuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.