Több évtized börtönre is ítélhetik a Boeing berepülőpilótáját

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 15., péntek 8:13
25

Vádat emeltek Mark Forkner, a Boeing egyik volt vezető pilótája ellen, aki a hatóságok gyanúja szerint nyilatkozataival félrevezette a Szövetségi Légügyi Hatóságot (FAA), becsapva ezzel a repülőgyártó ügyfeleit, hogy több tízmillió dolláros bevételt hozzon a vállalatának.

A Southwest Airlines földre kényszerített Boeing 737 Max flottája. Az Ethiopian Airlines 302-es járatának katasztrófája után az amerikai hatóságok is megtiltották a géptípus repülését. Fotó: MARK RALSTON/AFP

Forkner a Boeing 737 Max modelljének berepülő pilótája volt. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint e szerepében lényegi információkat hallgatott el a 737 Maxok egyik kisegítőrendszeréről, a manőverkarakterisztikai rásegítő rendszerről (MCAS). Ez az a rendszer, aminek ellensúlyoznia kellett volna a gép megváltozott aerodinamikai tulajdonságaiból fakadó problémákat, vagyis azt, hogy a gép hajlamossá vált az átesésre. Ez egy igen jelentős változás, ám a Boeing annak érdekében, hogy ne kelljen újraengedélyeztetnie a géptípust, az FAA-nek leadott jelentéseiben igyekezett elhallgatni a jelentőségét. Így annak mibenléte, működésének sajátosságai rejtve maradtak a géptípusra váltó pilóták előtt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt