25 millió dollárra büntették a charlottesville-i tüntetés szélsőjobbos szervezőit

külföld
2021 november 24., 06:16
comments 2

25 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az esküdtszék a 2017-es, egy halálos áldozatot is követelő Unite the Right tüntetés szervezőit - írja a BBC. Az óriási vihart kavart szélsőjobboldali tüntetésen, amelyet 2017-ben azért szerveztek, mert a Virginia állambeli város vezetése úgy döntött, hogy eltávolítja Robert E. Lee, a déli konföderáció hadvezérének szobrát, egy ellentüntető, Heather Heyer életét vesztette, amikor a szélsőjobboldali James Alex Fields szándékosan a tömegbe hajtott az autójával. A 25 milliós büntetésből 12 milliós az azóta már életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Fieldsre rótta ki az ügyészség.

A megbüntetett alperesek között van a tüntetés főszervezője, Jason Kessler, az alt-right kifejezéssel előálló Richard Spencer és a Vice világhírűvé vált videójában szereplő, később a "sírós náciként" ismert Christopher Cantwell is. A Unite the Right volt az egyre erősödő modern amerikai szélsőjobboldal egyik első nagyszabású tüntetése, és az egyik első eset, hogy nagy számban egymásnak feszültek a szélsőjobbos és antifasiszta csoportok. Donald Trump még azután sem volt hajlandó elítélni a rasszista tüntetőket, hogy Fields a tömegbe hajtott az autójával. Azt mondta, mindkét oldalon vannak nagyon jó emberek.

photo_camera Szélsőjobbos felvonulók verekszenek az antifasiszta ellentüntetőkkel Charlottesville-ben. Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

A perre egy 1871-es törvény adott jogalapot, amelyet azért hoztak, hogy a polgárháború után felszabadított fekete lakosságot megvédjék a Ku Klux Klantól. Eszerint bárki pert indíthat egy másik állampolgár ellen, ha azt gondolja, hogy az mások polgárjogait akarta korlátozni vagy sérteni. A Unite the Right elleni perben a felperesek szerint a szélsőjobbos tüntetők pont erre készültek, amikor lőfegyverekkel, pajzsokkal, botokkal és egyéb fegyverekkel, valamint rasszista, antiszemita, a holokausztra és a rabszolgatartásra utaló jelképekkel érkeztek tömegével a városba.

Az esküdtszék azt nem találta elég megalapozottnak, hogy a szervezők és résztvevők előre eltervelték volna a rasszista erőszakot. Egy volt szélsőjobboldali tüntető tanúvallomásában elmondta, hogy a szervezők már a tüntetés előtt beszéltek arról, hogy autókkal támadhatnának az ellentüntetőkre, vagyis

a szervezők számítottak rá előre, hogy a tüntetés erőszakos fordulatot vehet. Az alperesek azzal védekeztek, hogy a rasszista nézeteiket védi a szólásszabadságot garantáló amerikai alkotmány, hogy nem ismerték Fieldset, így nem tudták, mit tervez, és nem tudták megakadályozni, előre pedig egyáltalán nem terveztek erőszakot. A szélsőjobbosok és ellentüntetők közti verekedésekért a rendőrséget tették felelőssé, amely nem tudta távolt tartani egymástól a két csoportot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.