Jól bevált szereplőkkel ellenőrzi az Orbán-kormány a választási informatikai rendszert

POLITIKA
2022 január 12., 05:04
comments 14

Izgalmas pillanata volt a 2018-as választásnak, amikor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja a szavazás napján összeomlott. Ez több problémát is okozott:

  • A pártok és jelöltek egy ideig képtelenek voltak elérni a szavazóköri jegyzőkönyveket
  • Sokáig elérhetetlenek voltak a korábbi választások adatai

Több mint kilenc nap kellett hozzá, hogy az országgyűlési választást lebonyolító NVI nagyjából helyreállítsa a legfőbb választási információs adatbázist, a valasztas.hu-t. Pálffy Ilona, az NVI akkori elnöke szerint az, hogy az oldal néha elérhetetlen volt vagy akadozott, nem azt jelentette, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal, de ettől még flottul ment minden.

A hiányosságokat akkor többen is szóvá tették (záporoztak a bejelentések olyan szavazókörökről, ahol a bizottsági tagok egyszerűen képtelenek voltak rendesen lebonyolítani a választást), a Nemzeti Választási Bizottság pedig egy határozatában végül ki is mondta, jogsértő, hogy az alapvető információkat nem lehetett elérni az NVI honlapjáról, és erre az sem magyarázat, hogy az oldal a túlterhelés miatt csökkentett üzemmódban működött.

"Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája" – hangzik el mindig az éppen aktuális választás előtt. 2018 márciusában a klasszikus mondat Deményné Kertész Krisztina, a Nemzeti Választási Rendszert (NVR) üzemeltető IdomSoft Zrt. választási rendszerfejlesztési igazgatójának szájából hangzott el (Deményné Kertész Krisztina neve később még fontos lesz). Most viszont már a 2022-es választásra készül az NVI, és szerintük ezúttal is minden rendben lesz.

A fejlesztések az utolsó szakaszukhoz értek, az országgyűlési választásra gyakorlatilag teljes egészében felkészült az informatikai rendszer

- mondta még december közepén az Inforádióban Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Mivel már csak körülbelül 3 hónap van hátra a 2022-es országgyűlési választásokig, megnéztük az NVI elérhető szerződései között, hogy mely informatikai cégekkel állnak szerződéses jogviszonyban, és közülük melyik tevékenykedett a választási informatikai rendszer környékén már 2018-ban is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.