Még azt is megtanítják a leendő szavazatszámlálóknak, hogyan lehet rajzolt pöccsel szabályosan szavazni

POLITIKA
2022 február 15., 12:05
comments 14

(Frissítve! Update a cikk végén)

Elkezdte kiküldeni az áprilisi választásra szavazatszámlálónak jelentkező állampolgárok online oktatási anyagait a 20k22 projekt. Az ellenzéki kötődésű Tiszta Választásokért Alapítvány célja az, hogy 20 ezer önkéntest toborozzon a választásra, hogy mind a 10 ezer szavazókörben legyen legalább 2 ellenzéki szavazatszámláló.

Bár a jelentkezőket központilag is kiképzik a feladataikra, a 20k-sok bőséges netes oktatócsomagot állítottak össze, hogy az ellenzéki önkéntesek képben legyenek. A hetedik lecke 20. oldalán látható az anyag talán legviccesebb és egyben legváratlanabb ábrája. Ami azt magyarázza el extrém példákkal, hogy mi számít érvényes és érvénytelen szavazatnak:

Update:

Buta tök vagyok. Nem ez a hír, hanem az, hogy rájöttem (=Vajda Gábor kolléga megírta), hogy honnan volt annyira ismerős ez a fenti ábra, miközben a cikket írtam. Hát onnan, hogy ezeket a kékkel a körökbe rajzolt példákat egy 12 évvel ezelőtti indexes cikkből nyúlta le a 20k. A cikk 2010. április 9-én jelent meg, a címe az, hogy "Érvényes-e a pöcs a szavazólapon?", a szerzője anarki és ilyen ábrákkal illusztrálta:

Éreztük, hogy jó kis cikk ez, bomba rajzokkal, de azt nem sejtettük, hogy annyira jó, hogy később nyúlni fogják. 2012-ban például a Mazsihisz, akik az 1 százalékos kampányukat futtatták a Facebookon anarki mesterművei közül a Dávid-csillag-rajzzal. Erről az esetről a büszke író és rajzművész ebben a publicisztikában számolt be. Úgy tűnik, hogy a XXI. század elejének egyszerűségében is legnagyobb, egyben politikailag legfontosabb grafikusművésze anarki - illetve a sarló-kalapácsot vendégművészként megrajzoló, jelenleg telexes Földes András.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.