Ma is engedetlenek voltak a tanárok

oktatás
2022 március 04., 17:39
comments 1

Ma is voltak iskolák, ahol a tanárok egy napra megtagadták a munkát, hogy tiltakozzanak a kormány sztrájkrendelete ellen. A pénteki nappal már három teljes hete tart az engedetlenségi akció, amelyben minden nap legalább egy iskola vett részt.

A Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában 33 pedagógus volt ma engedetlen:

photo_camera A Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola engedetlen tanárai.

A Budapest XXII. kerületi Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában pedig 17 tanár tagadta meg a munkát.

A polgári engedetlenségi mozgalom február 14-én hétfőn kezdődött, miután az előtte levő pénteken a kormány kiadott egy rendeletet, ami a pedagógusok szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot: megkövetelik, hogy az iskolák és óvodák reggeltől délutánig biztosítsanak gyermekfelügyeletet a sztrájk alatt, mindenkinek a saját osztályában. Az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani, és a többi tanulónak is minden tárgyból az órák felét meg kell tartani.

Tiltakozásképp a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára megtagadta hétfőn a munkát, a példájukat pedig minden nap egyre több iskolában követték. Az akciósorozatot az elejétől fogva követtük, a mozgalmat elindító kőbányai iskolánál készült riportot itt lehet elolvasni, itt pedig a másodikként ellenálló Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak nyilatkozatait olvashatják. Az első hét végén pályakezdő és több évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokkal beszéltünk a mozgalommá alakuló akciósorozatról. Itt és itt lehet megnézni az iskoláknál készült videós riportjainkat, ez pedig egy múlt szombati podcast, amiben a mozgalom indulásáról és annak okairól beszélgettünk két pedagógussal. A témában írt összes cikkünket, benne a naponta csatlakozó iskolák névsorával itt találják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.