Egész Oroszországban tüntetnek a háború ellen, a rendőrség brutális, legalább 2000 embert tartóztattak le

külföld
2022 március 06., 13:54
comments 29

(Cikkünk frissül!)

A Meduza értesülése szerint már 2000-nél is több tiltakozót tartóztatott le a rendőrség Oroszország-szerte, miután vasárnap országos tiltakozáshullám bontakozott ki. Moszkva és Szentpétervár központjától Szibériáig tartottak és tartanak tüntetéseket, a független orosz média szerint összesen 44 városban.

Moszkvában "nemet a háborúra!" skandálással vonultak tüntetők a Lubljankán, a titkosrendőrség hírhedt székházának helyet adó belvárosi téren:

De tüntettek a főváros több pontján, például a Bolsoj Színháznál is.

A hatalom fizikai közelsége sem riasztja meg a tiltakozókat: Navalnij szabadlábon lévő munkatársai a Kreml falánál vették videóra ezeket a tüntetőket:

Moszkvát ellepték a rendőrök, Anya Vasziljeva, a Komerszant újságírója videón rögzítette, hogy a rendőrség egyes szakaszokon csak úgy engedi tovább a járókelőket, ha megmutatják nekik a privát üzenetváltásaikat a telefonjukon és a fotóikat is megnézik.

A tiltakozókkal szemben gyakori a fizikai brutalitás, az állampolgárok egy rakás erőszakos letartóztatást rögzítettek:

Az orosz fővárosban az ág is húzza az eleve sokat kockáztató tüntetőket: egy letartóztatott demonstrálókkal teli rabszállító autó balesetet szenvedett és felborult.

Az első hírek szerint nem sok a sérült, de nem halt meg senki. Itt egy biztonsági kamerás videó magáról a balesetről.

Szentpéterváron is sorra tartóztatják le a tüntetőket

akik a független jelentések és videófelvételek szerint a belvároson belül egy több kilométeres útvonalon járnak körbe-körbe.


Nizsnyij Novgorod belvárosában a tömeg a legendás, 1990-ben meghalt Viktor Coj dalait énekelve tiltakozott Putyin háborúja ellen:


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.