Lavrov: Az internetes szféra megrendszabályozása nélkül a világ kiberanarchiába zuhan

INTERNET
2022 április 14., 12:42
comments 12

Hacsak nem dolgoznak ki és nem fogadnak el egyetemes magatartási kódexet, a világot a kiberanarchia veszélye fenyegeti – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Digital International Relations 2022 konferencián a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében.

photo_camera Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP

„Minden politikus tisztában van a felelősségével, és ezen a területen minden szakember tisztában van azzal, hogy az internetszabályozás terén univerzális megállapodások nélkül a világ kiberanarchiába zuhanhat. Nem túlzás azt állítani, hogy ez katasztrofális lehet a világgazdaságra és a nemzetközi biztonságra, valamint 100 milliók alapvető mindennapi kényelmére és jólétére nézve” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, Oroszország több nemzetközi platformon többször is kinyilvánította szilárd elkötelezettségét amellett, hogy egyetemes szabályokat és elveket dolgozzon ki az „államok és internetszolgáltatók felelősségteljes viselkedésére a kibertérben”.

„Emellett benyújtottuk az Egyesült Nemzetek Szervezetének egy globális egyezménytervezetet a bűnözés elleni küzdelemről az informatikai és kommunikációs technológiák területén. Eltökélt szándékunk, hogy sürgetni fogunk egy igazságosabb és kiegyensúlyozottabb nemzetközi internetszabályozási rendszert” – mondta Lavrov. „Reméljük, hogy minden érintett partnerrel kapcsolatba lépve szisztematikusan dolgozhatunk majd azon, hogy ezeket a feladatokat elvégezhessük.”

„Teljesen világos, hogy az oroszok jóléte közvetlenül függ a kommunikációs technológiák mindennapi életben való széleskörű bevezetésétől. Különös figyelmet kell fordítani a digitalizációs folyamatokra és azok irányítására, kiegyensúlyozására, egyedi helyzetekhez való igazítására. Biztos vagyok benne, hogy ezek a folyamatok nem tekinthetők végső célnak, hanem kitartóan, a társadalmat fenyegető összes kockázat és fenyegetés gondos mérlegelése után kell végrehajtani, és a nemzeti érdekek védelmét, valamint értékeink, kultúránk és történelmünk védelmét kell szolgálnia” – mondta Lavrov.

Oroszországban milliók töltik le a kormány online cenzúráját megkerülő alkalmazásokat. (TASZSZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt