A lengyel kormány azonnali olaj- és gázembargót követel

külföld
2022 május 02., 15:40
comments 4

A lengyel kormány klímaügyi minisztere, Anna Moskwa szerint azonnal szankciókat kellene kivetni az orosz olajra és gázra. Erről az energiáért felelős uniós miniszterek találkozóján beszélt Brüsszelben. Mint mondta, a lengyel kormány támogatja a teljes és azonnali szankciók bevezetését, és úgy látja, hogy jobb egyszerre embargó alá venni az összes orosz energiahordozót.

A lengyel kormány kiállásához érdemes hozzávenni, hogy a lengyel közvélemény eddig is teljes mellszélességgel kiállt az ukránok mellett, így nyitottabb a szankciók gazdasági hatásainak elfogadására, másrészt a Gazprom nemrég már bejelentette, hogy nem szállít több földgázt Bulgáriába és Lengyelországba.

photo_camera Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter. Fotó: JOHN THYS/AFP

A gáz- és olajembargó bevezetése komoly vitákat generál az EU-n belül, sok állam, köztük Magyarország ugyanis nagyon függ az orosz gáztól és olajtól. A brüsszeli találkozón egyelőre az olajembargó lehetőségéről beszélnek, ami talán elfogadható lenne az orosz gáztól nagyban függő Németországnak, a német kormány ugyanis arról beszélt, hogy az év végéig függetleníteni tudja magát az orosz olajtól.

Magyarországon más a helyzet: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy két évre és több száz millió dolláros beruházásra lenne szükség, hogy a cég olajfinomítói ne függjenek az orosz olajtól. A magyar kormány ezért a tárgyalásokon sem támogatja az embargót, így lassan Magyarország lehet a legnagyobb akadály az újabb szankciók bevezetése előtt. Robert Habeck német gazdasági miniszter azt mondta, tiszteletben kell tartani, hogy vannak országok, amelyek még nem tudnának leválni az orosz kőolajról.(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.