Amit a MOL megkeres az olcsó orosz olajjal, azt Szlovákiában elvennék adóként, és a drágább benzint kompenzálnák vele

május 17., kedd 19:42
4

A szlovák pénzügyminiszter benyújtja a javaslatát a kormánynak az országban feldolgozott orosz nyersolajra kivetett adó bevezetéséről, amivel egy év alatt 280-290 millió euróval duzzadhatna az államkassza – írja az Új Szó, ami szerint Igor Matovič (OĽaNO) már a MOL csoportjába tartozó pozsonyi Slovnaftot is tájékoztatta a tervről.

A szlovák olajipari cég az utóbbi hónapokban a világpiaci árnál kb. 30 dollárral olcsóbban kapta az orosz olajat, amiből havi 100 millió eurós többletbevétele keletkezett, és a kőolajfinomító szerint így lehetnek a szlovák üzemanyagárak a legalacsonyabbak között az EU-ban – írja a VG.

A szlovákiai Presov közelében lévő Slovnaft benzinkút 2021. szeptember 23-án. Illusztráció: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Ha a szlovák kormány jóváhagyja az adót, a parlamentben rövidített eljárással tárgyalhatják meg az implementálását, és már júniusban működhetne az új rendszer. Matovič szerint ha a kormány elfogadja a javaslatot, az üzemanyagárak emelkedését is meg lehetne gátolni.

Az olcsó orosz olajnak köszönhetően a MOL a hatósági benzinár ellenére is elég szép profitra tett szert.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt