Magához vette, darabokra tépte, újra előveszi - Navracsics Tibor története az orbáni hatalomgyakorlás esszenciája

POLITIKA
2022 május 20., 04:10
comments 13
  • Navracsics Tibor nyolc év után tér vissza a kormányba.
  • Orbán egykor példát statuált vele, de sosem tévesztette szem elől.
  • Nem örülnek visszatérésének a Fideszben.
  • Hosszú idő után ismét egykori felfedezettjével, az őt hátba támadó Lázár Jánossal vívhat.
  • Pályaíve azt is mutatja, hogy Orbán számára sokszor értékesebbek azok a káderek, akik az évek során kiszorultak a párt erős emberei közül.

Győzelmi mámorral vegyes csalódottságról számolt be április végén egy forrás, aki gyakran megfordul a Fidesz erős emberei közelében. „Azt hitték, legalább velük leszámoltak már” - írta le a kesernyés hangulatot a kormányzati körökben járatos bennfentes, amikor még bőven csak találgatások zajlottak Orbán Viktor új kormányának összetételéről.

Lázár Jánosra és Navracsics Tiborra gondolt, akik nemcsak abban hasonlítanak egymásra, hogy egykor jelentősnek mondható hatalmat gyakoroltak egy Fidesz-kormányban, majd a háttérbe szorultak - hanem abban is, hogy egyikük sem népszerű a párt felső köreiben.

Bár mindketten országosan ismert arcok, a miniszterelnök tökéletesen izolálta őket az elmúlt években, és egyiküknek sincs érdemi hátországa a párt környékén. Lázár esetében ezen Orbánnak nem kellett sokat dolgoznia - ő közismerten az egyik legösszeférhetetlenebb figura a kormánypárt meghatározó karakterei között. Most építési és beruházási miniszterként bizonyíthat újra.

Navracsics viszont, aki mostantól a területfejlesztésért és uniós pénzekért lesz felelős, sokáig nagyon is tudatosan építkezett, és részben ambíciói okozták meredeken ívelő karrierjének hirtelen megtörését. Orbán mostani döntésének tükrében tanulságos áttekinteni Navracsics pályafutását, mert nagyon sok mindent segít megérteni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működéséről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.