Az EU megvitatja, hogy enyhítsen-e az orosz olajembargón a magyar ellenállás miatt

háború
2022 május 29., 13:56
comments 7

Az EU-ban arról folyik a vita, hogy enyhítsenek-e az orosz olajimport tilalmán, megnyugtatva Orbán Viktort, aki blokkolja a Vlagyimir Putyin hadigépezetével szembeni legújabb európai szankciókat – írja a Guardian.

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart április 6-án.
photo_camera Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart április 6-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A kompromisszum értelmében az EU megtilthatja az orosz olaj bejuttatását tankhajókon, de engedélyezheti a vezetékes behozatalt, ez a javaslat lehetővé tenné, hogy Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot továbbra is a szovjet időkből származó, Ukrajnán áthaladó Druzsba-vezetéken keresztül láthassák el.

Három héttel azután, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javasolta, hogy az év végéig az EU-ba irányuló orosz olajimportot teljesen betiltsák, a blokk elakadt a terveken. Az orosz olajtól erősen függő Magyarország kormánya közölte, hogy öt évre és több milliárd euróra van szüksége az olajfinomítóinak a korszerűsítéséhez.

A vita azzal fenyeget, hogy beárnyékolja az EU-s vezetők hétfőn és kedden Brüsszelben tartandó csúcstalálkozóját, amin hivatalosan az Ukrajna gazdasági, politikai és humanitárius támogatásáról meg a globális élelmiszer-ellátási válságról tárgyalnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül szól az EU vezetőihez. Korábban bírálta, hogy nem tudtak megállapodni az olajembargóról. „Nézzük meg, hány hétig próbál megállapodni az Európai Unió az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról” – mondta csütörtökön, megjegyezve, hogy az EU napi közel 1 milliárd eurót fizet Oroszországnak az energiáért. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.