Hetedik szankciós csomagot követelnek az Európai Uniótól az ukránok

európai unió
2022 június 19., 13:34

Az ukrán parlament vasárnap amellett, hogy betiltotta az orosz zenét és könyveket, nyilatkozatot fogadott el az ország európai uniós csatlakozásáról. Utóbbit a Korrespondent.net híre szerint egyhangúlag szavazták meg a jelen lévő képviselők.

A nyilatkozatban az ukránok az egyes EU-tagállamokat arra kérik, hogy támogassák az ország tagjelölti státusának megadását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken jelentette be, hogy a testület javasolja Ukrajna – és Moldova – tagjelöltté nyilvánítását, ám a döntést a tagországok hozhatják meg jövő héten Brüsszelben. Később ugyanakkor a Jevropejszka Pravda cikkéből kiderült, egy szokatlan formula beiktatásával a bizottság fenntartja a jogot, hogy amennyiben a szükségesnek tartott reformokat nem hajtja végre Ukrajna, akkor a tagjelölti státusát is megvonhatják.

photo_camera Ukrajna uniós integrációja melletti tüntetés Kölnben 2022. június 9-én Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

A vasárnap az ukrán parlament által elfogadott nyilatkozatban a képviselők az alábbiakat kérik/követelik a tagállamoktól és az uniós intézményektől:

  • támogassák Ukrajna törekvéseit az ország európai perspektíváit illetően;
  • fordítsanak különös figyelmet az élelmiszer-ellátás biztonságára, hozzanak megfelelő intézkedéseket az ukrán kikötők blokádjának megszüntetése érdekében;
  • derítsék fel és büntessék meg a háborús bűncselekmények felelőseit;
  • fokozzák a fegyverszállításokat Ukrajnába;
  • alkossák meg és fogadják el a hetedik szankciós csomagot, fokozzák a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, különös figyelemmel a teljes embargóra az orosz export legfontosabb termékeire vonatkozóan;
  • tiltsák meg az orosz hajók belépését az európai uniós kikötőkbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.