A Mi Hazánk csak lefoglalta az Andrássyt a Pride elől, de nem tartanak ott rendezvényt

július 22., péntek 7:52
16

Szombaton véget ér a Pride-hónap, ami szokás szerint felvonulással záródik majd. Az idei útvonal a Duna mellett fut majd, a Carl Lutz rakparton, a Dráva utca sarkánál lesz a találkozó, és délután hármas indulással vonulnak majd a résztvevők a Szabadság térre.

Azaz az Andrássy utat idén sem érinti a menet, ami nem meglepő, mert az utat idén is a szélsőjobboldali Mi Hazánk foglalta le. Minden évben, ahogy lehetővé válik a közterület-foglalás (ami meg van szabva, hogy hány nappal a tervezett esemény előtt lehetséges leghamarabb), a Mi Hazánk tagjai és a Pride szervezői éjfélkor versenyt futnak, hogy ki tudja előbb benyújtani a kérelmét, és idén a szélsőjobboldaliak nyertek.

A Népszava épp ezért megkérdezte a pártot, hogy ha már övék a területfoglalási engedély, mit kezdenek az Andrássyval, de Novák Előd, a párt alelnöke azt közölte, hogy semmit, nem tartanak saját rendezvényt, „az Andrássy utat visszaadjuk a normális embereknek, családoknak”

A lap ezután kíváncsi volt arra, hogy jogszerű-e ez, azaz lefoglalhat-e valaki közterületet, hogy ne tartson ott semmit, megakadályozva ezzel másokat a saját terveik végrehajtásában. Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza elmondta, hogy a közterületen tartandó tüntetést csak bejelenteni kell a rendőrségnek, a rendőrség pedig vagy tudomásul veszi azt, vagy megtiltja. A gyülekezési törvény felsorolja a tiltó okokat, ha azok egyike sem áll fenn, akkor a rendőrség tudomásul veszi a bejelentést, de arra nincs joga, hogy „megvalósulási” feltételt támasszon, vagy ellenőrizze a gyűlés megtartását.

Azaz formálisan nincs szó jogsértésről, ugyanakkor Hegyi hozzátette, hogy a gyülekezési jog a véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozik, és a határa ott húzódik, ahol mások hasonló szabadsága kezdődik. „A gyülekezési jog sem használható arra, hogy ellehetetlenítsék mások véleménynyilvánítását. A Mi Hazánknak a bejelentéssel bevallottan ez volt a szándéka, bár a felvonulás ellehetetlenítését természetesen nem sikerült elérnie. Így azt is lehet mondani, hogy a Mi Hazánk nem a gyülekezési jogát gyakorolja, mert a cél nem a véleménynyilvánítás.”

Hegyi szerint kérdéses az is, hogy a párt ilyenkor jelzi-e a rendőrségnek, hogy mégsem fognak oda eseményt szervezni, hiszen a rendőrségnek alapesetben arra kell készülnie, hogy ott biztosítaniuk kell majd egy rendezvényt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt