Robert Habeck: Putyin kettős játékot űz a gázszállítások korlátozásával

energia
2022 július 25., 19:45
comments 10

A Gazprom orosz gázipari óriás közölte, hogy szerdán a teljes kapacitás 20 százalékára csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken Németországba érkező gáz mennyiségét műszaki okok miatt.

„Nincsenek műszaki okai a szállítások csökkentésének. A turbina kész, hogy leszállítsák Oroszországba” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki szerint a Siemens Energy Kanadában megjavított turbinájának exportiratai készen állnak, de Oroszország nem hajlandó kiadni az importengedélyt. A német cég megerősítette, hogy haladéktalanul kész leszállítani a berendezést Németországból Oroszországba, amint az engedélyek megvannak.

Robert Habeck március 30-án Berlinben.
photo_camera Robert Habeck március 30-án Berlinben. Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

„Oroszország megsérti a szerződéseket, és közben másokat hibáztat. Putyin kettős játékot űz. Ukrajna nagyszabású támogatásának gyengítésével és társadalmunk megosztásával próbálkozik. Ehhez bizonytalanságot gerjeszt és felhajtja az árakat. Mi pedig egységességgel és összpontosított erőfeszítéssel szállunk ezzel szembe. Óvintézkedéseket teszünk, hogy átvészelhessük a telet” – mondta Habeck.

A miniszter szerint a legfőbb eszközök ehhez a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási infrastruktúrájának gyors kiépítése, a tárolók feltöltése és a gázfogyasztás csökkentése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.