Közös nyilatkozatban ítélte el Orbán „nyíltan rasszista” beszédét az Európai Parlament összes nagyobb pártja

eu
2022 július 30., 16:57
comments 28

„Mi, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői, határozottan elítéljük Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akarja, hogy »kevert fajú népekké« váljunk" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája fogadott el. Ez a testület a különböző képviselőcsoportok vezetőit és a Parlament elnökét foglalja magában.

A nyilatkozatban felszólítják az EU-s vezetőket, hogy továbbra is tartsák vissza azokat az uniós forrásokat, amelyekről most is tárgyalnak a magyar kormánnyal.„Az ilyen elfogadhatatlan kijelentéseknek, amelyek egyértelműen sértik az uniós szerződésekben is rögzített alapvető értékeinket, nincs helye a közösségeinkben" - írják.

A magyar miniszterelnök tusványosi beszédének egy részlete a szokottnál is hosszabb utóéletet él. Ebben azt mondta, hogy eljön majd az idő, amikor nem szabad beengedni Magyarországra az Európán kívülről származókat, akkor sem, ha a schengeni határon át jönnének. Szerinte addigra eljön az idő, hogy a nyugat-európai városok lakóinak több mint fele nem európai származású lesz, ezért itt lépéseket kell tenni, hogy a fajok keveredése ne történhessen meg.

(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.