„Amint ez a háború véget ér, gondoskodnunk kell róla, hogy Oroszország soha többé ne támadhassa meg Ukrajnát”

külföld
2022 szeptember 13., 14:49
comments 7

A fegyverszállítások melletti jogi elköteleződést és több évtizedes védelmi befektetést vár szövetségeseitől Ukrajnában a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által megrendelt jelentés. A jelentést, amelynek elkészítésében részt vett Anders Fogh Rasmussen egykori NATO-főtitkár, valamint Andrij Jermak, Zelenszkij elnök kabinetfőnöke is, széles körű diplomáciai tárgyalások fogják követni.

Zelenszkij kabinetfőnöke és Anders Fogh Rasmussen júliusban
photo_camera Andrij Jermak kabinetfőnök és Anders Fogh Rasmussen júliusban Fotó: YEVHEN KOTENKO/NurPhoto via AFP

A jelentés célja, hogy felvázolja, hogyan lehetne kialakítani Ukrajnában a hosszú távú biztonsági struktúrát, amely garantálná, hogy Oroszország ne próbálja ismét megtámadni az országot.

Ahhoz, hogy Ukrajna megvédhesse magát, szüksége van erőforrásokra. Az erőforrások kitermeléséhez „több évtizedes erőfeszítés szükséges, Ukrajna védelmi iparába való tartós beruházásokra, fegyverszállításokra, a szövetségesek hírszerzési támogatására, intenzív kiképzési küldetésekre és közös gyakorlatokra az Európai Unióval és a NATO-val.”

A javaslat nem várja el, hogy az összes NATO-tagállam együttesen ajánlja fel csapatait az ukrán szuverenitás védelmében, a támogatás mértékét a fenyegetéshez szabná.

A főbb együttműködők az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanda, Lengyelország, Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztrália, Törökország, valamint az északi, balti, közép- és kelet-európai országok lennének.

A jelentés szerint nem lenne szükség az ukrán hadiipar méretének, erejének korlátozására, sem az ország semlegességének biztosítására. Az ukránok az ország demokratikus berendezkedésének kialakítását garantálnák.

Kritikusok szerint a javasolt jogi garanciák nem feltétlenül lennének érvényesíthetőek, valamint aggasztónak tartják, hogy az így kiépítendő erős ukrán hadsereg akár támadólag is felléphetne.

NATO-n kívüli országok is részt vennének a megállapodásban, igaz, nem katonai segítséggel, de Dél-Korea például a szankciók támogatásában is szerepet vállalhatna.

„Amint ez a háború véget ér, gondoskodnunk kell róla, hogy Oroszország soha többé ne támadhassa meg Ukrajnát. Ennek legjobb módja, ha Ukrajna jelentős katonai erővel rendelkezik, amely képes ellenállni minden jövőbeni orosz támadásnak. Egy ilyen haderő felépítése és fenntartása több évtizedes elkötelezettséget igényel Ukrajna szövetségeseitől – mondta Rasmussen. – Ezen ajánlások elfogadása erős jelzés lenne Vlagyimir Putyinnak. Azt mutatná, hogy Ukrajna iránti elkötelezettségünk nem lankad, háborúja hiábavaló” – tette hozzá. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.