Novák Katalin megnézte a migrációs helyzetet az amerikai-mexikói határon

külföld
2022 szeptember 23., 08:44
comments 9

De előtte átadott egy kitüntetést is, amikor meglátogatta San Diegó-i otthonában a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eva Eger (Éger Edit Éva) írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves Égernek, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A Döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezés-kötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján is szerepelt. Második könyve Ajándék - 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg.

Novák a kitüntetés átadása után csütörtökön elment az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az MTI szemléje szerint az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke tájékoztatta őt a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Vagyis a „az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomásról” és arról, hogy „a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak”.

A köztársasági elnök Egyesült Államokbeli látogatásának hivatalos programjai hétvégén Los Angelesben folytatódnak, ahol egyetemen tart majd előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, helyi zsidó közösségi vezetőkkel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából aztán az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.

Eddig New Yorkban volt, ahol felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, és azt követelte, amit Magyarország szeptember közepén még megvétózott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.