2023-tól betiltják az élő állatok exportját Új-Zélandon

külföld
2022 szeptember 29., 05:40
comments 2

Jövő áprilistól lép életbe az új törvény, mely szerint nem lehet élő állatot kereskedelmi céllal kivinni az országból - írja a Guardian.

2020-ban egy tájfunban elsüllyedt egy élő állatokat szállító hajó, meghalt a személyzet 41 tagja és elpusztult 6000 marha. A halottak között volt két új-zélandi, ami felerősítette a már amúgy is létező ellenállását az élő állatok exportja ellen.

photo_camera Fotó: SYAIFUL REDZUUAN/Anadolu Agency via AFP

Az új állatvédelmi törvényt, ami tiltja az élő állatok exportját, szerdán írták alá. A kormány közlése szerint ezzel is azt a képet szeretnék erősíteni, hogy az emberek Új-Zélandon egyre etikusabb és tudatosabb fogyasztók. „Nemcsak a farmereink hírnevét védi, de a jövő gazdálkodóiét is” - mondta a törvényről az agrárminiszter, Damien O’Connor.

Az élőállat-export évek óta neuralgikus pont Új-Zélandon és Ausztráliában, az állatvédő aktivisták hosszú ideje kampányolnak ellene.

Idén több mint 15 ezer juh fulladt meg, miután egy szállítóhajó elsüllyedt Szudánnál. 2020-ban egy másik baleset során 14 ezer juh fulladt vízbe. 2021-ben 3 ezer marha ragadt három hónapra a tengeren, közülük sokan elpusztultak. Új-Zéland egyszerűen olyan messze van, hogy az állatokat mindenképpen megviseli a szállítás, még szerencsésebb kimenetelű esetekben is.

Az élő állatok exportja hivatalosan 2023. április 30-án áll le.

2020-ban Nagy-Britannia bejelentette, hogy tervezik az élőállat-export betiltását, de ebből egyelőre semmi sem lett. Ausztráliában is bejelentették már, hogy véget vetnek az állatoknak szenvedést okozó gyakorlattal, de lassan mennek neki, és teljes tiltás semmiképp sem lesz 2025 előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.