Soha ennyi újságírót nem zártak még börtönbe, mint idén

Média
2022 december 14., 06:59
comments 4

Rekordszámú, 363 újságírót zártak börtönbe idén világszerte azért, mert a munkájukat végezték, közli az MTI. Sokakat „rémhírterjesztés” és „fake news” miatt tartóztatnak le.

A legtöbb újságírót, hatvankét embert Iránban börtönözték be, közülük negyvenkilencet a szeptemberben kitört tömeges tiltakozások idején. A letartóztatott újságírók száma húsz százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, derül ki az Újságírók Védelmének Bizottsága friss jelentéséből. A top öt bebörtönző Irán után Kína, Mianmar, Törökország és Fehéroroszország, írják, és hozzáteszik

a tekintélyelvű kormányok világszerte erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elhallgattassák a kritikus médiát és újságírókat. A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a letartóztatott riporterek a valóságban valószínűleg többen vannak, pontos számokat éppen a cenzúra miatt nehéz kideríteni. Emiatt lehet, hogy Kínában „csak” negyvenhárom bebörtönzött újságíróról tudnak. Mianmarban az idén letartóztatott negyvenkét riporter fele „uszítás” és „hamis hírek terjesztése” miatt került börtönbe. Oroszországban tizenkilenc újságíró van őrizetben, sokan közülük tízéves börtönbüntetést is kaphatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.