Így raboltak el az oroszok 46 kisgyereket egy herszoni gyermekotthonból

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
január 03., 19:31
comments 19

A népirtásról szóló ENSZ-egyezmény jogi meghatározásában öt pontban írják le a bűncselekmény definícióját. Nemcsak az követ el népirtást, aki egy csoport tagjait megöli, vagy a csoporthoz tartozásuk miatt súlyos testi vagy lelki sérelmet okoz, vagy olyan életfeltételek közé kényszeríti, melyek a csoport tagjainak életét veszélyeztetik, hanem az is, aki megpróbálja megakadályozni, hogy a csoporton belül újabb gyerekek szülessenek, és az is, aki a csoporthoz tartozó gyerekeket más csoportba elhurcolja.

Nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok pontosan utóbbit tették a megszállt ukrajnai területeken. A Daily Beast riportja szerint Herszonban negyvenhat gyereket raboltak el egy gyermekotthonból, az akciót humanitárius segítségnek álcázva. Ez az intézmény nem árvaház, az itt élő gyerekek közül soknak a közelben éltek a szüleik, nevelőiket mamának szólították.

Október 21. óta üresen áll az egykor otthonukként szolgáló épület, az udvaron sem játszik már senki. A Daily Beastnek az otthon egykori dolgozója, Anasztaszija (biztonsága érdekében a nevét megváltoztatták a riportban) azt mondta, aznap ismeretlen járművek és személyek jelentek meg az intézmény előtt.

„Amikor beléptem az épületbe, [egy másik nevelő] azt mondta nekem: »Valószínűleg ma fogják elvinni a gyerekeket«” – mondta az amerikai portálnak Anasztaszija, aki bement az otthonba, de sikerült kisurrannia még azelőtt, hogy az orosz hatóságok megérkeztek volna.

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.