A NER-korszak egyik legnagyobb kiábrándulása, hogy igazából mi lehet a Vodafone új, fideszes neve

gazdaság
2023 január 15., 16:16
comments 54

A magyar Vodafone állami/államközeli felvásárlását sok százmillió forinttal támogató magyar adófizetők - miután kiderült, hogy a mobilszolgáltatót új gazdái át fogják keresztelni - joggal várhatták, hogy az 51 százalékban tulajdonos 4ig és a 49 százalékos pakettet szerző magyar állam valami mókás, hülye vagy nagyon béna új nevet adjon az ismert mobilszolgáltatónak. Sőt, a három akár egyszerre is igaz lehetett volna.

De a 444 információi szerint mindennek a szöges ellentétére számíthatunk. Egy iparági forrás ugyanis azt pletykálta nekünk, hogy a fideszes-kormányzati mobilszolgáltató neve

Telener
Vodkafone
Vízhang
Szittyasürgöny Zrt.


vagy bármi hasonló helyett az lehet, hogy

One

Igen, jól olvastad, az “egy” jelentésű angol one szóról van szó.

Ez annyira kiábrándító, hogy az ilyenkor kötelező óvatosságon túlmenően nem akartam elhinni. De - bár a Vodafone új többségi tulajdonosát, a 4ig-t még nem tudtam elérni - eléggé úgy tűnik, hogy ez a helyzet.

A 4ig-nek ugyanis már két olyan mobilszolgáltatója is van, amelyeket One-nak hívnak, illetve erre a névre kereszteltek át. Az egyik a 2022-ben megszerzett albán One Telecommunications, amely a második legnagyobb albán mobilszolgáltató. (Miután a 4ig korábban megszerezte a vezetékes piacon jelentős ALBtelecomot, a One-felvásárlással a cég lett a legnagyobb külföldi befektető Albániában.)

A One nevet nem a 4ig találta ki új szerzeményének: a korábban a Deutshe Telekom portfoliójába tartozó vállalatot 2020.-ban keresztelték át Telekom Albaniáról One-ra.

Ugyancsak 2022. márciusában történt, hogy a 4ig a pár hónappal korábban, 2021. decemberében felvásárolt montenegrói mobilszolgáltatóját, a Telenor Podgorica (Montenegro)-t átkeresztelte One-ra. Ez egyébként nem választás kérdése volt, a korábbi tulajdonos Telenor egy szerződésben eddig az időpontig adott engedélyt a márkanév használatára.

Amikor a hwsw.hu 2022. márciusának elején megírta a fentieket, a cikkük ezzel zárult:

"A társaság közleménye arról nem tesz említést, hogy a ONE márkanevet csak a montenegrói (és a fent említett albán) piacon kívánja-e használni, netán a Yettelhez hasonlóan később régiós márkát csinál belőle."

Úgy tűnik, hogy a magyar piacon is ez lehet a 4ig és a magyar állam új szolgáltatójának a neve. Megnéztük ugyanis, hogy a one.hu domaint a 4ig, vagyis a Vodafone-t most megvásárló Orbán-közeli + állami konzurcium nagyobbik tagja szerezte meg.

Egy eltérű nyelvű országokban szolgáltatókat birtokló regionális multi esetében már van logikája annak, hogy a cégcsoportot angol márkanév alatt futtassák. A hwsw cikkéből kiderül, hogy a montenegrói cég megvásárlásakor a 4ig "fókuszcsoportos kutatásokkal vizsgálta az ügyfélvisszajelzéseket, és a lehetséges új márkaneveket."

Érdekes viszont, hogy a One-logókat, egyelőre legalábbis, nem tették egységessé. Az albán Oné így néz ki:

a montenegróié meg így:

Mindez azonban ne szegje azon olvasóink kedvét, akik a Mi lesz a Vodafone fideszes neve? című cikkünkön felbuzdulva jobbnál jobb kreatív névtippeket küldtek mailben és kommentben! A névjavaslatok feldolgozása és értékelése fennakadás nélkül folyik és hétfőn jön a cikk a legjobb tippekkel. Amiket még mindig felhasználhatnak a Vodafone új tulajdonosai, ha a fókuszcsoportjuk nem szerette a One nevet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.