Ez történik, amikor a vezető kézből eteti az újságíróit

POLITIKA
2023 február 04., 05:42
comments 46
  • Orbán Viktor múlt héten nemzetközi újságírókkal folytatott „kötetlen beszélgetést” a miniszterelnöki tárgyalóban, köztük olyanokkal, akiket saját kormánya fizet.
  • Egyiküket olyannyira meghökkentette a miniszterelnök „kötetlensége”, hogy utólag inkább átírta, amit saját fülével hallott.
  • Rod Dreher esete szépen példázza, milyen kiszolgáltatottá válik az, aki a hatalom krónikásának szegődik.

„A publikálás jövőjéről” címmel nemzetközi médiakonferenciát tartottak a kormány elsőszámú háttérintézményében, a Matthias Corvinus Collegium-ban (MCC) január 25-én és 26-án.

Egy ilyen rendezvény a kormánypárti hátországon belül sem számít kitüntetett alkalomnak, inkább az Orbán körüli nemzetközi holdudvar bővítését tekintve van jelentősége - ezúttal azonban a vendégkör gondoskodott róla, hogy visszhangja legyen az eseménynek.

A meghívottak között nem nagyon akadt a nemzetközi lappiacon ismertnek számító szerző; a képviselt médiumok, mint az amerikai Compact, az osztrák Exxpress, a brit Spectator új amerikai változata, a Spectator US vagy a spanyol 7NN (nem CNN), mind néhány éve alakult, altjobbos újságok, de akadt olyan meghívott is, mint a német Roland Tichy, aki a saját magáról elnevezett bloggal képviseltette magát. Az egyetlen ismert lap a vendéglistán a német Bild volt, amit a korábbi parlamenti tudósító, Ralf Schuler képviselt - ő végül három bekezdést áldozott az eseményre.

Nívósabb újságok munkatársait nem könnyű elcsábítani egy olyan konferenciára, ami kormányzati-politikai célokat szolgál, de a Fidesz egyébként is tudatosan célozza az olyan kevésbé ismert nemzetközi szerzőket, akik némi udvarlásért cserébe hajlandóak terjeszteni az elvárt narratívát. Őket nem hozza zavarba az sem, ha a miniszterelnök politikai igazgatója - Orbán Balázs - azzal fogadja őket, hogy

„aki uralja egy ország médiáját, az uralja az ország gondolkodását és azon keresztül az országot is”.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én.
photo_camera Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Forintmédia

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.