A kínai akkumulátorgyár vezetősége: A gyáraink „távolról sem környezetrombolók, sőt éppen ellenkezőleg"

környezetvédelem
2023 február 11., 16:12
comments 5

Reagált a debreceni beruházás körüli tiltakozásokra a kínai akkumulátorgyár vállalata, a CATL: szerintük a világszerte működő gyáraik minden szabálynak megfelelően működnek,

ez bizonyítja, hogy távolról sem környezetrombolók, „sőt éppen ellenkezőleg".A vállalat vezetősége - ez alatt sem konkrét név és titulus nem derül ki - az Index kérdésére azt mondta, a környezeti, egészségügyi kockázatoktól nem kell aggódni, mert nem lesz talaj- és talajvízszennyezés.

Markológépek a debreceni CATL-gyárnak kijelölt helyszínen, 2023. február 4-én
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az üzem szerintük átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztással fog majd működni, a lehető legkörnyezetbarátabb technológiával, ami Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest nem jelentős mennyiség. Utóbbit cáfolja az a tanulmány, amit gyorsan el is tüntettek a kormányhivatal honlapjáról, amikor kiderült, hogy naponta akár 60 ezer köbméter vízre is szükség lehet a gyár működéséhez. Ennyivel egy év alatt 87 ezer darab olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

A cikk szerint a beruházás a környezetvédelmi engedélyek benyújtásánál tart, a gyár első létesítményei várhatóan három éven belül készülnek el. Az épülő akkugyár vezetősége úgy gondolja, a telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd filozófiáját” követik az őket körülvevő emberekkel, városokkal. Ezt nehéz elképzelni azok után, hogy a helyiek év eleje óta hevesen tiltakoznak az akkugyár megépülése ellen, egy petícióban már 12 ezren követelték Debrecen polgármesterétől, hogy állítsa le az építkezést, legutóbb több százan tüntettek a városháza épülete előtt; a városvezetés pedig csak szórólapokkal és rejtélyes közvélemény-kutatásokkal próbálta oltani a tüzet.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Egy hét alatt Szijjártó Péter külügyminiszter pedig háromszor is utalt rá, hogy akik az akkumulátorgyárak ellen tiltakoznak, „idegen érdekeket szolgálnak". A tiltakozó petíció átadására a debreceni fideszes polgármester, Papp László inkább a város jegyzőjét küldte maga helyett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.