A jegyzőt küldte maga helyett Debrecen polgármestere, amikor az akkugyár építése elleni petíciót akarták átadni neki

környezetszennyezés
2023 február 09., 18:12
comments 9

A debreceni polgármesteri hivatalba ment az aHang civil szervezet és a „Debreceniek az akkumulátorgyár ellen" szerveződés, hogy átadják a debreceni akkumulátorgyár építése elleni petíciót - azonban a polgármester, Papp László inkább a város jegyzőjét küldte maga helyett.

A petícióban már 12 ezernél is többen kérik Debrecen polgármesterét, hogy a lakosság érdekeit figyelembe véve tegyen meg mindent azért, hogy ne épüljön akkumulátorgyár a városban. A városvezetés eddig csak szórólapokkal és rejtélyes közvélemény-kutatásokkal próbálta oltani a tüzet, egy hét alatt Szijjártó Péter külügyminiszter pedig háromszor is utalt rá, hogy akik az akkumulátorgyárak ellen tiltakoznak, „idegen érdekeket szolgálnak".

photo_camera Fotó: aHang

A kínai CATL tavaly óta tervez hatalmas kapacitású gigagyárat Debrecenbe. Miután a helyiek tiltakozni kezdtek a termőföldek elvesztése és a környezetvédelmi kockázatok miatt, gyorsan eltüntették a kormányhivatal honlapjáról azt a tanulmányt, amiből kiderült, hogy naponta akár 60 ezer köbméter vízre is szükség lehet a gyár működéséhez. Ennyivel egy év alatt 87 ezer darab olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni. A tanulmány szerint az átlagos vízfogyasztás is napi 42 ezer köbméter körül alakulhat.

Völgyesi Márton, a „Debreceniek az akkumulátorgyár ellen" képviselője a petíció átadásakor azt mondta, várják a polgármester válaszát, hogy mikor fogadja egyeztetésre a helyi civileket. A Telex helyszíni tudósítója szerint csütörtök este több százan tüntetnek az akkugyár megépülése ellen Debrecenben, ahová szintén hiába hívták Papp Lászlót, és a Hajdú-Bihar vármegyei főispánt, Rácz Róbertet - mindketten távol maradtak.

(aHang)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.