Tíz év börtönt is kaphat egy orosz nő, mert „háborúellenes" tartalmat osztott meg Instagramon

háború
2023 február 14., 18:37
comments 5

Letartóztattak egy húszéves orosz nőt, mert állítólagos háborúellenes bejegyzést tett közzé a közösségi médiában, írja a BBC. Oleszja Krivcova a lapnak azt mondta, Instagramon osztott meg egy videót a kercsi hídon történt robbantásról.

Krivcova tíz év börtönt is kaphat terrorizmus támogatása és az orosz fegyveres erők „hiteltelenítése” miatt, és felkerült a terroristák és nemzetbiztonsági kockázatot jelentők hivatalos listájára – oda, ahol az iskolai lövöldözők és az Iszlám Állam terroristái is vannak.

„Épp telefonon beszéltem anyámmal, amikor meghallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be, elvették a telefonomat, és kiabáltak, hogy feküdjek a földre",mondta Krivcova a BBC-nek. A nő jelenleg házi őrizetben van, tilos telefonálnia és interneteznie, az otthonát csak a bírósági tárgyalások idejére hagyhatja el. Azt gyanítja, egy egyetemi diáktársa jelentette fel a hatóságoknál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.