„Ha Ukrajnának nem segít a NATO, akkor már Munkácson lennének az oroszok”

külföld
2023 február 23., 18:50
comments 19

Különösen a kormányhoz közeli médiában hangzik el egyre többször a vád: a NATO átverte Oroszországot. Legutóbb mi is szemléztük azt a Magyar Nemzet-cikket, aminek a szerzője a NATO 1990 utáni bővítését agresszív terjeszkedésnek nevezi, szerinte Amerika megszegte az oroszoknak adott becsületszavát arról, hogy Németország egyesítéséért cserébe nem terjeszkednek Kelet felé.

Dunay Pált, a németországi Garmisch-Partenkirchenben működő George C. Marshall Európai Biztonsági Központ NATO-val és európai biztonsági kérdésekkel foglalkozó professzorát, az ELTE docensét kerestük az ügyben. De ha már beszéltünk vele, olyan aktuális ügyekről is szót ejtettünk, mint Vlagyimir Putyin keddi beszéde vagy Orbán Viktor szombati évértékelője.

A gyakorlatban milyen következménye lehet annak, hogy Putyin keddi bejelentése szerint Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban?

Szimbolikus lépés, az USA és Oroszország 2021-ben megállapodott abban, hogy öt évvel meghosszabbítják és tárgyalásokon kidolgozzák a szerződés esetleges módosítását. Putyin döntésével ezekre a tárgyalásokra nem fog sor kerülni. Ez egy évek óta tartó adok-kapok az USA és Oroszország között. 2021-ben például Washington orosz szerződésszegésre hivatkozva kilépett a Nyitott Égbolt szerződésből, Moszkva válaszul felmondta a szerződést. [Harmincnégy európai és észak-amerikai ország engedélyezte fegyvertelen felderítő gépek ellenőrző repülését egymás országai fölött.] A fegyverzetkorlátozás évtizedek óta tartó folyamata bekerült a süllyesztőbe. Ez a legújabb bejelentés inkább jelzés volt az oroszok részéről, hogy egyébként sem működik az együttműködés Amerikával.

Erre utalhat, hogy Putyin külön hangsúlyozta, hogy nem kilép, csak felfüggeszti a részvételét?

Ez egy enyhe gesztus volt Amerikának, de a felfüggesztés sokkal inkább szól az orosz közvéleménynek: a Nyugattal vagyunk háborúban, nem Ukrajnával, ezt szokta sulykolni Szergej Lavrov külügyminiszter, szerinte az angolszászok, az amerikaiak és a britek az igazán rohadékok, velük van a fő baj. A többi nyugati állam, még csak-csak, ők csak „segédcsapatok”, akik Washington utasításait követik.

Putyint nézik egy moszkvai lakásban
photo_camera Putyin nézik egy moszkvai lakásban Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

És az igaz lehet, amit Putyin mond, hogy az Egyesült Államok új típusú nukleáris töltetek kifejlesztésén dolgozik?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.