Illegálisan rúgta ki a Starbucks a szervezkedő amerikai dolgozóit

külföld
2023 március 02., 11:55

Jogellenesen bocsátotta el hat dolgozóját a Starbucks, amikor megpróbált fellépni a szakszervezetek ellen, írja a BBC. Az ügyben döntést hozó bíró szerint, a cég „kirívóan és széles körben” sértette meg a szövetségi munkajogot a New York államban található üzleteiben.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az amerikai Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsa (NLRB) ezért arra kötelezte a kávézóláncot, hogy vegye vissza a volt dolgozóit és kártalanítson minden érintettet. Válaszában a Starbucks azt mondta, hogy intézkedései jogszerűek voltak, és összhangban álltak az irányelvekkel. „Úgy véljük, hogy a döntés és az elrendelt jogorvoslatok az ügy előzményeit figyelembe véve nem megfelelők, és minden lehetőséget mérlegelni fogunk a további jogi felülvizsgálat érdekében.”

A több mint 200 oldalas határozatban a céget egy további munkavállaló újrafelvételére is kötelezték, akit szintén jogellenesen szorítottak ki a munkahelyéről. A bíró szerint a Starbucks a szakszervezeti kampányokra reagálva „a munkavállalók alapvető jogainak általános semmibevételéről” tett tanúbizonyságot. Emellett azt is kiemelte, hogy a vállalat kihallgatta és megfenyegette a dolgozóit, valamint korlátozta a bérezésről szóló vitákat.

A határozat szerint a cég többször is magas rangú alkalmazottakat küldött az üzletekbe, hogy „szorosabban felügyelje, ellenőrizze és azt a benyomást keltse, hogy a munkavállalók szakszervezeti tevékenységét megfigyelés alatt tartják”.

Tavaly az Egyesült Államokban kb. 270 Starbucks üzletben szavazták meg a dolgozók, a cég ellenállása ellenére, a szakszervezethez történő csatlakozást. A szakszervezeti aktivisták később azzal vádolták a vállalatot, hogy a tárgyalásoknál húzta az időt és megsértette a munkaügyi törvényeket, miközben megpróbálta leállítani a mozgalmat.

A Starbucks közben továbbra is progresszív, munkavállaló-barát vállalatként hivatkozik saját magára, és jelezte, hogy tiszteletben tartja a dolgozók tiltakozási jogát. Emellett az elmúlt hónapokban emelte a béreket és további változtatásokat eszközölt az elégedetlenségre válaszul.