Semmi nem volt igaz abból, hogy tömegesen csaltak volna a katázók

PÉNZ
2023 március 16., 08:50
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án
photo_camera Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Közérdekű adatigényléssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz a Telex, hogy megtudják, pontosan milyen kalkulációk vagy hatástanulmányok előzték meg a kata-adózás kivezetését tavaly nyáron.

Az ügymenet és a válaszadás egyaránt a megszokott menet szerint zajlott. A minisztérium a veszélyhelyzetre való hivatkozással kétszer is meghosszabbította az adatigénylés 15 napos teljesítésének határidejét, és végül 97 nap után válaszoltak, de kalkulációk helyett csak Tállai András államtitkár előterjesztői nyitóbeszédének egy vágott verzióját kapták kézhez.

A tárca 242 nap után végül néhány diagrammal igyekezett szemléltetni, miért kellett rekordsebességgel megszüntetni a népszerű adózási formát.

Az ábrákból az derül ki, hogy a katázás egyre népszerűbb volt, évente tízezrek választották, és a katázók száma tavaly elérte a 400 ezret.

A katázás 12 milliós felső határa miatt sok pénztől esett el a költségvetés, és ez a jövedelem jelentős részben nem magánszemélyektől hanem vállalatoktól származott.

Az viszont egyáltalán nem derül ki az ábrákból, miért kellett teljességgel kivezetni a katázást. A kormány ahelyett, hogy kiszűrte volna azokat, akik csak egy cégnek katáznak, és feltehetően munkaviszony helyett választották ezt az adózási formát, mindenkit kiszűrt, aki cégeknek számlázott. Az adókötelezettség megemelésével rendezni lehetett volna a nyugdíjjárulékok fizetését is.

De a kormány nem így döntött, hanem mindenki számára, vita nélkül betiltotta a katázást, aki nem csak magánszemélyeknek számlázik vagy nem taxis. Ennek a döntésnek a hátteréről előzetesen nem folytattak egyeztetést és nem publikáltak semmilyen hatástanulmányt.

Emellett semmilyen igazolása nem látszik annak, hogy tényleg tömegesen csaltak volna bárkik is a katázással, mint az politikai vitákban oly gyakran elhangzott. Korábban a NAV adatai is ezt támasztották alá.

A Pénzügyminisztérium diagramjai és válaszlevele a Telex oldalán böngészhetőek. (Telex)