Rongáló tüntetőkről, kordonok „hajigálásáról, ledöntéséről, átvágásáról" számol be a rendőrség a mai negyvenfős kordonbontó akció kapcsán

veszély
2023 május 09., 17:16

Vasárnapi videós összefoglalója után „Be nem jelentett gyűlés a Karmelita kolostornál" címmel számolt be a Momentum képviselőinek és aktivistáinak mai kordonbontó akciójáról a rendőrség honlapja. Ma ugyan nem volt kormányülés, így is harminc rendőr állt sorfalat a negyvenegy tüntetővel szemben. A közlemény szerint a tiltakozók

„az építési területet határoló kordonelemeket lehajlították, ledöntötték, összekötő tartóelemeket vágtak át",ezért negyvenegy főt, köztük több országgyűlési képviselőt igazoltattak, a gyűlés szervezőjével szemben feljelentést tesznek. Czinkóczi Sándor és Bankó Gábor helyszíni tudósítása - fotókkal - itt olvasható.

photo_camera A keddi „be nem jelentett gyűlés a Karmelita kolostornál" Fotó: Bankó Gábor/444

Hadházy Ákos és a Momentum parlamenti frakciója március közepén bontott először kordont a volt Karmelita kolostor főbejárata előtt; akkor rövid időre sikerült is kiragasztaniuk az épület kapujára a követeléseiket soroló tizenkét pontot. A kordonokat akkor alig egy órával az akció után szinte teljesen visszaépítették.

Április végén a tanárokért, a státusztörvény ellen szervezett tüntetés vonult végül a Belügyminisztérium épületétől a Karmelitához, ahol Hadházy a képviselőkkel együtt ismét kordont akart bontani, akkor már negyedszerre. Az ellenzéki politikusok és a rendőrök között dulakodás volt, utóbbiak nem engedték megbontani a kerítést. A tüntetők végül könnygázt kaptak az arcukba.

Tüntetés a tanárokért április 24-én, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt vet be
photo_camera Tüntetés a tanárokért április 24-én, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt vet be Fotó: Bankó Gábor/444

A rendőrök könnygázazás előtt állítólag „többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb”, de ezt sem tudósítóink, sem Koncz Tamás, a Magyar Hang újságírója nem hallotta, mégis találat érte őket. A rendőrség az ezt bizonyító felvételeket nem hajlandó kiadni.

Május harmadikán a diákok újra a Karmelitához mentek, hogy beordítsák a miniszterelnök ablakán: A könnygáz nem tanít!” és „Rendőrállam nem jogállam!”. A demonstráción konkrét személyekkel szemben alkalmaztak könnygázt a rendőrök, kiemelték a momentumos Tompos Mártont, a nekik háttal álló, kordonba kapaszkodó tizenhét éves Hidász Mátét pedig közvetlen közelről szemen fújták könnygázzal, majd állítólag a szülei megfelelő tájékoztatása nélkül reggelig tartották fogva.

Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen május 3-án.
photo_camera Könnygázas oszlatás a Karmelitánál május elején Fotó: Kristóf Balázs/444

A diáktüntetés után öt embert jelentettek fel hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, Hegyi Szabolcs kérdésünkre akkor azt mondta, rendőrségi fellépésre éppen volt indok, de arra már nem elegendő, hogy egyből ilyen erőszakosan reagáljanak, még ha nem is jogszerű cselekmény az építési terület kerítését bedönteni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendőrség arányosan és szakszerűen járt el.

Kiemelt videóink