Homo sapiensek, mégsem isznak

reggel 4
2023 május 22., 05:44

Jó reggelt!

4 fontos cikkel indítjuk a hétindító napindító hírlevelet:

Időközik

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Már a legutóbbi hírlevelemben is ajánlgattam Tóth-Szenesi Attila országjáró riportsorozatát, amely a hétvégén két időközi hátterét is felrajzolta. Az egyik helyszín Gyömrő, ahol a nyomkövetős polgármester képviselőtestületébe választottak új tagokat. A másik Ráckeve, ahol négy éve vadidegenek verődtek össze és legyőzték a Fideszt. Most viszont... Az eredmények itt és ott is érdekesek.

Guter Freund

Daniel Freund, a német Zöldek EP-képviselője 2023 május 17-én Budapesten
photo_camera Daniel Freund, a német Zöldek EP-képviselője 2023 május 17-én Budapesten Fotó: Németh Dániel/444

Maffiamódszerek, fenyegetés, megfigyelés: három napig vizsgálódott Budapesten az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága, és lesújtó képpel szembesült. A német zöldpárti képviselőt, az Orbán-kormány egyik legeltökéltebb nemzetközi kritikusát kérdeztük.

After

Könnygáz helyett rendőrrohamot kaptak a diáktüntetők a Fidesz-székháznál, Youtube videó borító
photo_camera Könnygáz helyett rendőrrohamot kaptak a diáktüntetők a Fidesz-székháznál, Youtube videó borító

Már péntek éjszaka rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a rendőrök „az erőszakos tüntetésről”, mi meg egy alapos riportot és egy pörgős videót is közöltünk másnap. Hadházy szerint „ott maradt néhány száz gyerek a rendőrökkel szemben tömegtámogatás nélkül”, miközben a kormányoldal is feldolgozta az eseményeket: a közmédia Hadházy fiát kérdezte fel, míg Bayer Zsolt a szokásos módon pocskondiázta a diákokat.

Mindeközben példaképeinknél

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Az orosz diákok úgy vélik, a válság az a kifejezés, amely elsősorban jellemzi a hazájukat, erős állam helyett pedig gazdasági fejlődésre és életszínvonal-emelésre vágynak. Pocsék a hangulat az orosz felsőoktatásban, a legtöbben szorongást és félelmet éreznek.

A fiatal kínai standupos szerencsétlen tréfájából feljelentések tömege, százmilliós büntetés és rendőrségi nyomozás lett. Az elmúlt pár évben nagyot nőtt a kínai standup-színtér, de úgy néz ki, hogy a hatalom eddig tűrte a poénokat.

Podcastek

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Newsroom eddigi legfilozofikusabb adásában Rényi Pál Dániel és Herczeg Márk homo sapiensszekkel beszélgetett Csurgó Dénes: hogyan alakíthatja át a társadalmat már a közeljövőben a mesterséges intelligencia, és hogy miért nem lehet már a szellemet igazán visszagyömöszölni a gépbe.

Ami fénylik

photo_camera Fotó: CARLOS ALONZO/AFP

Tonnánként több millió forintot érő fémnek hitték, valójában kövek voltak a londoni fémtőzsde raktáraiban, amelynek tekintélyét súlyos botrányok tépázzák. Egy rotterdami raktárban a nikkel helyén köveket találtak, és máig nem tudni, hogy kerültek oda, de nem ez volt az egyetlen ügy mostanában.

Blogok

  • Keresztény Kultúra: Visszaélt-e (spirituális) hatalmával Böjte Csaba?
  • Amnesty: Azt ismered, hogy egy társadalom zuhan lefelé?

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.