Visszakerülhetnek Lázárhoz a dohánykoncessziók

POLITIKA
2023 június 06., 16:36

Megjelent a kormány oldalán egy rendelettervezet, ami alapján a dohánykoncessziók Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől átkerülnének Lázár Jánoshoz, aki egyszer már elintézte, hogy 10 éve csak trafikokban lehessen cigit kapni. A dohánypiac átalakítása közben Lázár ismerőse, Sánta János különösen jól járt a változásokkal. A trafikmutyiként emlegetett folyamat során Lázár continentalos barátai több száz trafikkoncessziót húztak be, hangfelvétel bizonyította, hogy párthűség alapján osztották a jogokat, a pályázatok kiértékelése tökéletesen önkényes volt.

2018 után Lázár miniszterelnöki biztosként igyekezett ráhatni a területre. Ekkor dobta be, hogy a 2020 után születőknek teljesen meg kellene tiltani a cigivásárlást, vagyis 18 éves koruk után sem szolgálhatnák ki őket.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A most megjelent javaslat a Lázár által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumhoz telepítené a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázattal, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység gyakorlására jogosító koncessziós szerződéssel kapcsolatos tevékenységeket.

A rendelettervezethez mellékelt hatásvizsgálati lap szerint az intézkedés után az ország versenyképessége „nem változik érdemben”. (via K-Monitor)