Menczer Tamás Facebookon alázta, majd kölcsönös tiszteletre szólította fel a nagyköveteket, akik a kormány homofóbiája ellen tiltakoznak

POLITIKA
2023 július 15., 16:43

„LMBTQ-nagyköveteknek” nevezi, és (majdnem) egyesével kérdezi fel a Pride felvonulás alkalmából Menczer Tamás kormánypárti államtitkár azoknak az országoknak a diplomáciai vezetőit, akik pár napja felszólaltak a magyar kormány melegellenes retorikája és intézkedései ellen.

link Forrás

A hazai LMBTQI-közösség mellett 38 ország nagykövetsége és kulturális intézetei álltak ki a héten: a szombati Pride apropóján közös közleményben ítélték el az Orbán-kormány homofób és transzfób törvényeit. Mindezt pár nappal azután, hogy a kormányhivatal 12 millió forintra büntette a Lírát, mert a könyvesboltjaikban nem takarták le fóliával, és az ifjúsági könyvek között árulták a homoszexualitást is megjelenítő Heartstoppert.

Ez egyébként várható volt, miután a kiadványról Rétvári Bence fideszes államtitkár disztópiába illő műelemzést írt - úgy, mintha ezt „egy ismerőse” gondolná.

Menczer szombati Facebook-bejegyzésében aláíró országonként haladva próbál belekötni a nagykövetekbe egy óvodás stílusában: Claire Legrasnél a lángoló autókról, Dag Harteliusnál a svéd bandaháborúkról, Desirée Bonisnál pedig arról érdeklődik, „drogállam-e még” Hollandia - de hat nagykövet után el is fogy a lelkesedése. Az államtitkár végül hozzáteszi, a magyar külpolitika már csak olyan, hogy a képviselőink mindig tisztelettel viszonyulnak a fogadó országhoz, és a kölcsönös tisztelet útjára invitálja a nagyköveteket.

A homoszexualitást és a transzneműséget a pedofil bűnelkövetőkkel összemosó 2021-es törvény miatt az Európai Bizottság keresetet is benyújtott a magyar kormány ellen, amihez az Európai Parlament és eddig 14 uniós tagállam csatlakozott.