Vitézy Dávid Béccsel és Prágával bezzegezik

külföld
2023 július 18., 06:23

Bővítik a prágai Masaryk állomás kapacitását, hét helyett kilenc vágány lesz, hogy legyen hol fogadni a már épülő reptéri fővonalról érkező szerelvényeket, írja Facebook-oldalán Vitézy Dávid, aki a közlekedési központ Lázár János alá tereléséig, majd felszámolásáig közlekedésért felelős államtitkár volt Orbán Viktor kormányában. Mi több, mint írja, egy új vasúti alagút előkészítésén is dolgoznak már, továbbá a prágai fejpályaudvar, a Hlavní Nádraží kapacitását is bővítik. "[H]asonló ez kicsit ahhoz, ahogy a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában a Keleti pályaudvar hosszútávú jövőjét terveztük" - jegyezte meg.

További hasonlóságokat vélt felfedezni abban is, hogy a pályaudvar melletti használaton kívüli vasúti területeket irodaházak építésével hasznosították - mármint Prágában, Budapesten alapvetően ezeken a területeken gazt termesztenek.

Vitézy vasárnap Ausztriával példálózott, ahol Bruck an der Leitha és a schwechati nemzetközi repülőtér között kezdtek neki egy teljesen új vasúti fővonal építésébe. Ha elkészül, Győrből gyorsabban lehet majd eljutni a schwechati reptérre, mint Ferihegyre, vagyis ezzel a bécsi nemzetközi reptér nemhogy közvetlen riválisa lesz a budapestinek, hanem a nyugat-magyarországiaknak jobb alternatíva.

"Eközben szomorú látni, hogy a mai hírek Magyarországon ismét kiemelt fontosságú, évtizedek óta tervben lévő és az EU által már támogatott vasúti előkészítések leállításáról és a beruházások visszavonásáról szólnak, például a miskolci fővonal romokban lévő (aki nem hiszi, tegyen egy sétát Rákos állomáson) budapesti bevezető szakasza kapcsán. Ehhez még csak hasonló sem történik sehol másutt Európában, Bulgáriától Portugáliáig felgyorsítják és nem leállítják a vasúti beruházásokat a klímaváltozás és az energiaválság fényében." - kesergett vasárnapi posztjában Vitézy, aki az elmúlt hetekben kesergett már azon is, hogy mindjárt lerohad a MÁV távolsági járműflottája is. Közben Magyarországon a vasúti hírek leforrázott, égési sérüléseket szenvedő, vagy a leszakad felsővezeték miatt romantikus erdei kirándulásokra kényszerített utasokról szólnak a vasúti hírek.