Gulyás Gergely: Bizonytalan vagyok abban, hogy egy magyar ember fél pohárnál meg tud állni

POLITIKA
2023 július 27., 10:29

A szerdai kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterre és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárra hárult a feladat, hogy Kormányinfót tartsanak az Európa-rekorder infláció, a súlyos költségvetési gondok és megszorítások, illetve az adóssághalmozás idején.

Gulyás elmondta, hogy Brüsszelből érkezett egy jó hír: miután az Európai Tanács teljesen elfogadhatatlan formában döntött az elosztási mechanizmusról, az Európai Parlamenttel megkezdődtek az egyeztetések, de a visegrádi országok ellenállásának, Németország és Hollandia csatlakozásával egy blokkoló kisebbség jött létre. A vita szeptemberben folytatódik, de a kormány szerint az elosztási mechanizmus elfogadhatatlan. Gulyás szerint az Európára nehezedő migrációs nyomás lényegesen nagyobb lesz, mint most. Magyarország eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre, Brüsszel eddig ennek kevesebb mint 1 százalékát térítette meg – mondta.

Miután a kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos mérföldkövet, most készre jelentették az ügyet, innentől a 7 éves EU-s költségvetésből a kifizetéseknek a kormány szerint nem lehet akadálya. A kormány számlákat is küldött összesen 238 millió euróról, ennek a 85 százalékát kellene az EU-nak finanszíroznia. Az Európai Bizottságnak 90 napja van visszaigazolni ezt, és 60 napja a pénzeket átutalni.

Gulyás szerint ha jön a pénz, tanárbéremelések is lehetnek. A határvédelemre elköltött 650 milliárdnak legalább az 50 százalékát szeretnék kérni az EU-tól.

Gulyás azt mondta, jobb gazdasági kilátásokkal számolhatunk, a gazdasági növekedés a második félévben gyorsulni fog, 1,5, de legalább 1 százalékos növekedés lehet, jövőre pedig 4 százalékos, így a költségvetési bevételek is nőni fognak, ráadásul gyors inflációcsökkenéssel számolnak, ha minden jól megy, októberben már egyszámjegyű lesz az infláció, minden hónapban 2-3 százalékos inflációcsökkenéssel számolnak. Jövőre 5-6 százalékos infláció lehet reális.

Az akciókötelességről azt mondta, augusztus 1-től 15 százalékra nő az akció, és a hideg élelemre is felhasználható lesz a SZÉP kártya, amit a munkáltatók további 200 ezer forinttal kibővíthetnek. Kartellezésért a hatóságok eddig 3,1 milliárd forint bíróságot szabtak ki. Gulyás szerint fontos a rezsicsökkentés fenntartása és hogy meghatározott termékeket kedvezményesen lehessen fenntartani.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, eddig több mint 310 ezren haltak meg a legvisszafogottabb becslések szerint, ráadásul az ENSZ szerint 10 ezer a civil áldozat és 16 ezer a civil sebesültek száma. Gulyás szerint az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és a vesztesége is. Az ukrán ellentámadás eddig érdemi eredményeket nem hozott, a kormány adatai szerint az ukrán haderő eddig összesen 200 négyzetkilométeres területet foglalt vissza. A frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas, csekély az esélye az orosz front áttörésének. Emiatt Gulyás szerint a kormány álláspontja megalapozott, amikor azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

A felvételi pontszámokat kihirdették, a kormánynak az a jó híre, hogy több mint 126 ezren felvételiztek és közel 95 ezer hallgatót vettek fel. 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki szakokra felvettek száma, 22 százalékos emelkedés volt gazdaságtudományi szakoknál. 10514 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, ez hat éve a legmagasabb szám, tehát a pedagógusok utánpótlása biztosított – mondta Gulyás.

A kormány úgy döntött, hogy a Károli Gáspár Egyetem új kampuszát felépítik, 2027-ig tarthat, addig évente 15 milliárddal támogatják az építést, abban az évben meg 45 milliárddal.

Gulyás Gergely és Kovács Zoltán a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án.
photo_camera Gulyás Gergely és Kovács Zoltán a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az MTVA azt kérdezte, hogy Brüsszel esetleg nem a békét támogatja, hanem minél hosszabb háborút szeretne-e, amikor további támogatást kérnek Ukrajnának. Gulyás elmondta, hogy az EU-s költségvetésből nem tudják támogatni Ukrajnát, amíg minden tagállam nem kapta meg az őt megillető forrásokat (például mi, de ezt itt nem mondta).

A közmédia a fővárosi vízdíjemelésről is kérdezte Gulyást, hogy a városvezetés megteheti ezt, hogy ezeken emel, és milyen politikai szándék húzódhat emögött. Gulyás azt mondta, a kormány a jelenlegi helyzetben semmilyen nagyobb lakossági terhet nem támogat, a fővárosnak kell tisztáznia, milyen szándékai vannak.

Az Origo brüsszeli machinációkról kérdezett, a kérdések és a válaszok is teljesen érdektelenek voltak, olvasóinkat nem terhelném velük. Ezután a BKK jegyárainak emeléséről kérdezték Gulyást, aki ugyanazt mondta erre, mint a vízdíjemelésről. Arról, hogy honnan jött Karácsonyéknak az 50 milliós külföldi adomány, Gulyás azt mondta, súlyos erkölcsi felelősség van és még jogi felelősség is lehet. (Az ügyről itt írtunk hosszan.)

A Telex azt kérdezte, Gulyás mikor vonatozott utoljára Nyugat-Európában, a miniszter azt mondta, több mint 20 éve vonatozott Németországban. Gulyás kérdésre azt mondta, ott az ár magasabb, de a színvonal is jobb. A Telex kérdésére, miszerint Vitézy Dávid szerint össze fog omlani a vasúti rendszer, Gulyás azt mondta, hogy ez nem igaz. A mellékvonalak bezárásáról azt mondta, hogy ahol a Volánbusz el tudja látni itt a közlekedést, ott elláthatja, és a vidék versenyképességét javíthatja, ha jobb szolgáltatást nyújtanak ott.

A vasúti közszolgáltatás leépítéséről Gulyás azt mondta, nem ért hozzá annyira, mint Vitézy, de ha megnézzük a vasúti szolgáltatást, akkor az utak több mint 2/3-a a budapesti agglomerációban van. Ha van szolgáltatásemelkedés, akkor az ott kell legyen, ahol nagy a forgalom. Ahol kevesen ülnek a vonaton, ott a Volánbusz is el tudja látni a közlekedést. Ha ugyanannyi idő alatt, de akár 5-10 perccel hosszabban, de a belvárosból belvárosba el lehet jutni, ott jobban járnak.

Arra a kérdésre, hogy 13 év kormányzás után elégedett-e, hogy valaki egy buszba beülve jobb szolgáltatást kap, mint egy vonatnál, Gulyás azt mondta, azzal elégedett, ahogy a Volánbuszt fejlesztették. Amikor a Telex a vidékbarát politika és a vasúti átalakítás viszonyáról kérdezte, Gulyás azt mondta: „A vidékbarát politika nem demagóg, mint az ön kérdése.”

A svédek NATO-csatlakozásáról, hogy Törökország vagy Magyarország ratifikálja-e előbb, Gulyás azt mondta, a magyar kormány nem fogja hátráltatni a csatlakozásukat.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e fenntartani állami pénzen olyan napilapokat, amiket egyre kevesebben olvasnak, Gulyás azt mondta, ezt a kiadóknak kell eldöntenie, de a világ nyilván az online sajtó felé megy el. A Telex megkérdezte, hogy megéri-e Magyarországnak, hogy naponta 10 ezer példányt vesznek Nemzeti Sportból, Gulyás azt mondta, hogy aki megveszi, annak megéri.

Az ATV megkérdezte, hogy a kormány támogatná-e, hogy a zéró toleranciánál magasabb véralkoholszinttel lehessen vezetni, Gulyás Gergely azt mondta: bizonytalan abban, hogy egy magyar ember fél pohárnál meg tud állni.

Az is kiderült, hogy a Fidesz-KDNP nem fog részt venni az ellenzék által kezdeményezett, a svéd NATO-csatlakozásról szóló parlamenti ülésen. Gulyás azt mondta, lesz rendes ülés, majd ott lehet erről dönteni, semmi okuk rendkívüli ülést tartani.

Az ATV arról kérdezte Gulyást, hogy a szlovákok sérelmezték az elszakított területek kifejezés használatát. Gulyás azt mondta, ez történelmi tény, Magyarországtól elszakították ezeket a területeket, ezzel mindenki tisztában van. Az I. és II. világháború utáni békerendszer súlyos történelmi veszteséggel járt, ezt mi elfogadjuk, de ne kérjék, hogy még örüljünk is neki – mondta.

Az RTL kérdésére arról beszélt Gulyás, hogy ha a svédek ellenségesek velünk (mármint a „demokratikusan megválasztott kormánnyal”) az egyik szövetségi rendszerben (EU), akkor miért akarnak a szövetségeseink lenni a NATO-ban is, erre várjuk a választ.

A lesújtó kompetenciamérésekről azt mondta Gulyás, hogy legnagyobb mértékben továbbra is integrációs problémák játszanak közre, konkrétan a cigányság integrálásáról beszélt. Hogy a tanári pályát elhagyók tehetnek-e erről inkább, arról azt mondta, mivel több tanár van még mindig, mint korábban, ezért ezt nehéz elképzelni.

Az akciózásról Gulyás azt mondta, azt várják tőle, hogy az inflációt is csökkenteni fogja. A kisboltoknál azért nem vezették be, mert ott tömeges csődöt okozott volna.

A Hír Tv Kovács Zoltán azt kérdezte, hogy „rendezvényszakmai Oscar-díjjal” tüntették ki a tavaly augusztus 20-i ünnepséget, a baloldal pedig ezt támadja. Kovács Zoltán a díjazókat és a díjat méltatta, szerinte a magyar kormány ezeket a kapacitásképességeket tudatosan fejleszti, jó úton járunk, a baloldal pedig semmilyen sikernek nem tud örülni. Kovács az idei augusztus 20-áról azt ígérte, legalább olyan jó lesz, mint az elmúlt években.

Hogy Karácsony Gergely belebukhat-e a guruló dollárok ügyébe, Gulyás azt mondta, ezt majd a választók el fogják dönteni, de aki külföldről kap jelentős támogatást, az külföldi érdekeket fog szolgálni. Arra, hogy a főváros augusztus közepére várja Budapest csődjét, Gulyás szerint Karácsonyéknak kell forgatókönyvet készíteniük. Ha csőd lesz Tarlós István példás városvezetése után, a budapestieknek érdemes lesz más csődgondnokot választaniuk.

Gulyás szerint lehet, hogy a mostani minden idők legjobb turisztikai szezonja lehet a Balatonnak.

A 24 azt kérdezte, mi a kormány feltétele ahhoz, hogy az európai békekeretet támogassák. Gulyás azt mondta, addig nem is lehet beszélni a javaslatról, amíg az EU-s költségvetésből nincs kifizetve a magyar és a lengyel állam.

Miután a Puskás-interjúban Orbán a mamahotelről beszélt, arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka, hogy sokan 25-26 évesen is otthon élnek, Gulyás azt mondta, sok oka van, de a lakáshoz jutás segíthet ezen, a kormány hatáskörében elsősorban a lakástámogatás áll.

Gulyás szerint nem igaz, hogy tömegével mondanak fel a pedagógusok a státusztörvény miatt: az arány megfelel az átlagnak, nyáron kb. 500 tanár mondott fel, de aki átmegy egy másik iskolába, az is felmondásnak számít.

link Forrás

Arról, hogy ha Borkai Zsolt függetlenként indulna Győrben, Gulyás azt mondta, teljesen kizárt, hogy a Fidesz támogatná.

Arról, hogy Orbán Tusványoson mekkora GDP-növekedést ígért 2030-ra, Gulyás azt mondta, a trendek alapján számolták ezt ki, például a bérek alakulásáról is vannak ilyen célkitűzések.

Pesty László lölőzéséről Gulyás azt mondta, a legfontosabb, hogy olyanokat érdemes meghívni Tusványosra, akik ha kritikusak is, de értelmesen tudnak fogalmazni, az interjúnkban elhangzottakban pedig nem látott értelmet.

Arról, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek, Gulyás azt mondta idén és jövő év elején ezért növelik a rendőri béreket a rendszerváltás óta talán a legjelentősebben.

A kórházak rekordmagas adósságáról is kérdezték Gulyást: tervez-e a kormány adósságrendezést és kórházfejlesztést. Gulyás szerint informatikai rendszerközpontosítás zajlik, amiből tisztán látszanak a beszerzések és elszámolások. Reméli, hogy ha a Belügyminisztériumhoz tartozik az egészségügy, a rend és fegyelem az ottani pénzügyek terén is helyreáll.

Az 580 milliárdos nyíregyházi beruházásról is kérdezték Gulyást: miért nem kérdezték meg erről a nyíregyháziakat. Gulyás azt mondta, amikor a beruházóval megegyeztek, nyilvánosságra hozták az ügyet. Mivel a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapot a jelentős külföldi működő tőke beáramlásának köszönhető, az ilyen beruházásoknak örülni kell. Az ország keleti felében alacsonyabb a foglalkoztatottság, ott vagy akár Kárpátalján még vendégmunkások nélkül is elé munkaerő áll rendelkezésre.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a brüsszeli ingatlan és az abban elhelyezett Bogányi-féle luxuszongora nagyban támogatja majd a magyar soros EU-elnökség sikerességét.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy lesz-e idén nyugdíjkorrekció, Gulyás azt mondta, a kormány szeptemberben fog tudni dönteni, és novemberben kell folyósítani az összeget.

A Mandiner a biodóm sorsáról érdeklődött, Gulyás azt mondta, a kormány eddig kétszer annyi pénzt adott, mint amit még a főváros előző vezetése adott, várják, hogy – az egyébként pénznyelő beruházást – fejezze be a főváros.

Gulyás arról is beszélt, hogy az illegális autóversenyzéssel okozott halálozást szándékos emberölésként kellene kezelni.

Végül a Magyar Hírlap munkatársa is kérdezhetett, érdemes megnézni azt a 3 percet, amíg a miniszterrel beszélgettek:

link Forrás