Orbán megmondta, így is lett: a választás óta egymást érik a megszorítások - csak épp ők csinálják

gazdaság
2023 július 17., 04:06
  • Tavaly a választások előtt a kormány orrba-szájba ijesztgetett azzal, hogy a hatalomra kerülő ellenzék megszorítások sorozatát tervezi.
  • A megnyert választás után alig több mint egy hónappal máris adóemelésről és különadókról döntött az ötödik Orbán-kormány.
  • Azóta több mint egy tucat, a költségvetés egyenlegét javító kiigazításról döntöttek, ezek együtt évi ezermilliárdot meghaladó tételt jelentenek.
  • A kormánynak több olyan területhez is hozzá kellett nyúlnia, ami a szívügye, ilyen volt a rezsiár vagy egyes családtámogatások. A rezsikamu még így is fejenként havi 18 ezer forintunkba kerül.
  • A „közkiadások felülvizsgálata” most is folyik, a cél 3 százalékos kiadáscsökkentés, ami azt sejteti, hogy jönnek még megszorítások.

„Ahhoz értenek, megszorításokhoz, elvételhez, nyugdíjcsökkentéshez értenek” – Orbán Viktor miniszterelnök 2022. január 21-én beszélt erről a szokásos péntek reggeli közrádiós kinyilatkoztatásában. Azt is mondta ugyanebben a nyilatkozatban: „Bevezetjük az üzemanyagárstopot, a hiteleknél a kamatstopot, most az élelmiszerárstopot, de ezek közül mindegyiket megtámadja a baloldal... egyiket sem támogatja, holott nyilvánvaló, hogy az emberek érdeke az, hogy ezek az ár-, kamat- és benzinstopok, árstopok megszülessenek”.

A kormányzati kommunikációban akkortól központi téma volt a kampányban, hogy megszorítások jönnek a választások után, már persze akkor, ha az ellenzék nyer. A kormánylap Magyar Nemzet március 23-án sorolta fel, hogy mi történik, hogy az ellenzék kerül hatalomra: többek között a benzinárstopot, a rezsicsökkentést, a minimálbér-emelést féltették. Orbán rádióinterjúiban is előjött az, hogy „a családtámogatási rendszert mi fejleszteni akarjuk, ők [az ellenzék] eltörölték, nyilván megint ezt tennék”, az is, hogy „a rezsicsökkentést fönn tudjuk tartani, bár a baloldal ellenzi”, és két nappal a választás előtt arról is beszélt, hogy „a megszorítás egy baloldali gazdasági válságkezelési eszköz”,aminek része a nyugdíjak és a fizetések csökkentése, vagy az, hogy „így szüntették meg a lakástámogatási rendszert, így építették le a családtámogatási rendszert”.

photo_camera Fotó: VALERIA MONGELLI/Hans Lucas via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.