Toplistás lett a magyar GDP-csökkenés idén

gazdaság
2023 szeptember 07., 13:42

Megint csökkent a magyar nemzeti össztermék (GDP), az előző negyedévhez képest szeptemberig további 0,3 százalékkal, írja az Eurostat csütörtöki jelentése nyomán a Telex. Uniós szinten nálunk volt megfigyelhető a harmadik legnagyobb GDP-csökkenés az elmúlt egy évben, csak az észteknél és a svédeknél áll rosszabbul a mutató.

A bruttó hazai termék a közgazdaságtanban egy ország adott idő alatti gazdasági termelését, a nemzeti jövedelmet és a teljesítményt méri. A magyar GDP folyamatosan csökken tavaly szeptember óta, főleg az ipar, a kereskedelem és a piaci szolgáltatások bevételeinek csökkenése miatt. Az egy évvel ezelőtti értékhez képest a második negyedévben 2,3 csökkent a gazdasági termelés,

ezzel az uniós rangsorban jelenleg hátulról a hetedik helyen állunk.

2023 június 15., 09:04
Az a baj, hogy nem fognak idejönni

Soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliség a fejlett világban, mint ma. Küszöbön a korszak, amikor az országok egymásra licitálva csábítják a bevándorló munkaerőt. Magyarországon ezt lehetetlen összeegyeztetni a kormány idegengyűlölő politikájával. Egy friss törvény a hazai munkáltatók igényeit bevándorlókkal elégítené ki, de miért is jönne bárki ide, ha mehet máshova is?

link Forrás

Némi vigasz, hogy a jelentés szerint a foglalkoztatás 0,1 százalékkal nőtt az áprilisi adatokhoz képest, ami megegyezik az uniós átlaggal, még úgy is, hogy a foglalkoztatottsági ráta nálunk Magyarországon jóval magasabb, mint uniós szinten. Épp ezért az emelkedés is nehezebben elérhető, amit a kormány vendégmunkásokkal igyekszik orvosolni.

A Központi Statisztikai Hivatal már az előzetes becsléseknél, augusztusban hasonló számokat jósolt: figyelemreméltó, hogy 1996 óta nem volt négy egymást követő negyedév, amikor a magyar gazdaság megszakítás nélkül recesszióban lett volna. Egészen mostanáig.

link Forrás

Az Eurostat friss jelentéséből az egyik tagállam, Luxemburg adatai hiányoznak.